Doorgaan naar artikel
Britt Luttik
Britt Luttik
Redacteur
Profiel

Conclusie

De Razer Goliathus Extended Chroma Mercury White is een prachtige muismat uit de Mercury-collectie, maar de mogelijkheden wat betreft de verlichting zijn beperkt.

Een muismat is een typische accessoire waar we vaak niet al te veel bij stilstaan. Vroeger, toen muizen nog een bal bevatte en geen laser, was een muismat zeker een must. Tegenwoordig zijn bijna alle muizen uitgerust met een optische laser en voldoet bijna ieder oppervlak. Toch maken de matten langzaam weer hun opmars met mooie designs, premium materiaal en zelfs RGB-verlichting. Razer maakt al langere tijd muismatten om de prestaties en het grip te verbeteren en nu is de Razer Goliathus Extended ook in een witte kleur met RGB-verlichting verkrijgbaar. Je lees er meer over in deze review.

Hardwarefabrikant Razer heeft al een flink aantal matten geproduceerd, waaronder de Vespula, Invicta en de Manticor. De eerste met RGB-verlichting die zijn intrede deed was de Firefly en later volgde de Goliathus ook. De Razer Goliathus Extended Chroma Mercury White is een extra brede versie met een grijs-witte afwerking, als onderdeel van de Mercury-collectie. De mat heeft een afmeting van 294x920mm en een USB-kabel met een lengte van 2.1m. Dat is behoorlijk breed, maar daardoor kun je met gemak een toetsenbord en muis plaatsen en toch nog voldoende ruimte hebben om veel te bewegen. Het materiaal is van fijn microvezel, waardoor een muis heel gemakkelijk over het oppervlak schuift. Aan de onderkant bevindt zich een rubberen textuur, voor de nodige grip. Tijdens intensieve gamesessies glijd de muismat niet weg tenzij er echt druk op wordt uitgevoerd. Daardoor is het een ontzettend prettige mat in gebruik. Tevens wordt er een klein bandje bij de USB-kabel geleverd zodat deze netjes opgerold kan worden.

Razer Goliathus Extended Foto: www.Razer.com

Naast de kwaliteit is de RGB-verlichting het onderdeel dat deze muismat zo aantrekkelijk weet te maken. De omtrek bevat een smalle buis waar het licht in schijnt vanaf het kleine kastje in de linkerbovenhoek. Door de eigenschappen van het materiaal wordt het licht door de hele buis weerkaatst. Echter betekent dit dat er enkel verlichting op één plek plaatsvindt en overal dus dezelfde kleur weer wordt gegeven. Het is wel mogelijk om bijvoorbeeld verschillende kleuren met elkaar af te wisselen, maar andere effecten waarbij je meerdere kleuren tegelijkertijd hebt, kunnen dus niet. Verder is ook nog zichtbaar dat de intensiteit van het licht niet overal even sterk is. Zo is het licht een stuk feller waar het binnenkomt, maar wat minder in de hoek er schuin tegenover. Dat is jammer, we hadden liever meerdere leds verdeeld over de mat gezien.

De Razer Goliathus Extended Chroma biedt een aantal mogelijkheden aan op de Razer Synapse-software. Indien je een muis van Razer hebt, kun je de muismat instellen voor nog betere optimalisatie tussen de muis en de mat. Daarnaast zijn er enkele opties voor de verlichtingseffecten, de intensiteit van het licht en kunnen er per profiel instellingen worden opgeslagen. Voor de RGB-verlichting is het mogelijk om zelf effecten te creëren dankzij de Chroma Studio-software. Zo kun je per game verschillende effecten instellen, wat een erg leuke toevoeging voor liefhebbers is. Zelfs wanneer je hier geen gebruik van maakt, maar wel toestemming geeft, kan de Synapse software al verschillende effecten voor bepaalde games configureren. Zo knippert de verlichting felrood in Diablo 3 wanneer je op het punt staat om dood te gaan.

Razer Goliathus Extended

Dankzij Razer Synapse worden fantastische mogelijkheden aangeboden voor deze muismat, maar het is jammer dat er maar één led in zit, waardoor de mogelijkheden toch worden ingeperkt. Voor een muismat met een prijskaartje van €59,99 is dit toch wel een gemis, zeker omdat de iets duurdere Firefly deze optie wel heeft. Een ander nadeel van deze witte versie is dat het oppervlak vrij gevoelig is voor vlekken. Een glas water laat zijn sporen al na en zelfs na het schoonmaken met een vochtige doek zijn de vlekken nog zichtbaar.

De Razer Goliathus Extended Chroma Mercury White is een luxueus uitziende muismat die erg goed past wanneer je meerdere apparaten hebt uit de Mercury-collectie. De mat biedt de perfecte grip en comfort die je ervan zou mogen verwachten en ziet er extra goed uit dankzij de verlichting.