Doorgaan naar artikel
Britt Luttik
Britt Luttik
Redacteur
Profiel

Conclusie

De verwachtingen voor Cyberpunk 2077 zijn ontzettend hoog en na het zien van de demo zijn we alleen nog maar meer enthousiast. De game zit vol met actie-, RPG- en open-wereld-elementen, maar bovenal een rijk verhaal dat door de speler beleefd kan worden.

Sinds de onthulling vorig jaar is Cyberpunk 2077 een van titels waar praktisch elke gamer het meest naar uitkijkt. Hoewel we nog even moeten wachten tot de release in 2020, deed ontwikkelaar CD Projekt Red dit jaar nog een flink schepje bovenop de verwachtingen tijdens de E3 werden geschept. Tijdens Gamecom 2019 werd achter gesloten deuren namelijk gameplay getoond en wij waren erbij! We vertellen je er alles over in deze preview.

CD Projekt Red houdt  het allemaal vrij mysterieus doordat demo’s schaars wordt vrijgegeven en voornamelijk aan een selecte groep. Gelukkig vond er vorig jaar een plotse livestream plaats met ruim 45 minuten Cyberpunk 2077 voor een goede eerste indruk. Deze was erg positief maar riep tegelijk ook weer vragen op; gaan we een shooter verwachten of een RPG zoals aangekondigd? Immers staat de ontwikkelaar bekend vanwege het enorme succes van fantasy-RPG The Witcher 3, maar nu zagen we vooral een futuristische shooter. Gelukkig heeft men er hard aan gewerkt om deze zorgen te ontnemen want na de demo die we gezien hebben, is er veel meer duidelijkheid geschept over wat Cyberpunk 2077 is. De game bevat inderdaad veel shooter-elementen, maar vooral veel vrijheid voor de speler, zodat je het kunt spelen zoals jij wilt. Er zit een duidelijk verschil tussen een speelstijl waar je pure brute kracht gebruikt om vijanden uit te schakelen, deuren open te rammen en zo een weg te banen naar je doel, en de meer stealth-aanpak waar hacken, sluipen en slimme manoeuvres je grootste wapens zijn. Gelukkig ben je nooit gebonden aan een van de stijlen, er is complete vrijheid om te wisselen tussen beide en zo de beste tactiek te bedenken voor een missie.

Cyberpunk 2077

Al deze keuzes zijn niet enkel aan gevechten verbonden, maar ook in de eenvoudige elementen zoals conversaties. Naast de keuze tussen een vrouwelijke of mannelijke V, onze hoofdpersoon, is deze ook op gebied van uiterlijk volledig aanpasbaar. In Night City zijn overal plekken waar nieuwe kleding gekocht kan worden voor de perfecte uitstraling en de beste hardware voor extra technische voordelen. Daarnaast kan gekozen worden wat je rol is, bijvoorbeeld of je opgegroeid bent in de straten, of juist een achtergrond in de zakelijke corporate-wereld hebt. Wat je ook kiest, het heeft allemaal directe invloed zoals mogelijke dialoogopties die ontgrendeld worden en hoe andere personages je benaderen.

Tijdens onze demo zijn we al wat verder in de game en hebben we een opdracht gekregen van iemand, in de hoop om uiteindelijk meer te komen weten over een bijzondere chip die geïmplanteerd is. Het feit dat er een chip in ons lichaam zit is niet zo gek, want post-apocalyptisch Night City is in de ban van cybernetica en technologische modificaties. Echter is de zogenoemde chip het pad naar onsterfelijkheid en heeft niemand minder dan Johnny Silverhand, ofwel Keanu Reeves’ personage, er alles mee te maken. Twee typen gangs, The Animals en The Voodoo Boys, zijn de sleutel naar het uitzoeken van wat hier aan de hand is.

Cyberpunk 2077

In voorgaande delen gameplay kregen we al een glimp van de enorme metropolis, maar dit keer reizen we af naar een van de speelbare districten, Pacifica. De game zit vol met details die een duidelijk beeld scheppen van de omgeving en haar achtergrondverhaal. Pacifica is een van de gevaarlijkste plekken die een thuis biedt voor gangsters en criminelen, maar tegelijkertijd zijn er overal sporen van een plaats waar ooit investeerders prachtige hotels en winkelcentra probeerden te bouwen. De Voodoo Boys zijn een groep hackers met een Creoolse-achtergrond en vanzelfsprekend, spreken ze ook de taal. Dit is slechts een fractie van de hoeveelheid details die game bevat, maar het resultaat is overweldigend en je merkt duidelijk hoe CD Projekt Red de speler onderdompelt in omgeving en cultuur.

Cyberpunk 2077

Hoofdpersoon V werkt samen met Voodoo Boys-lid Placide om uit te zoeken waarom een groep Animals-leden zich verschuilt in een verlaten winkelcentrum. Dit is het moment waar het combatsysteem om de hoek komt kijken en de verschillende speelstijlen die je hierin als speler kunt gebruiken. The Animals zijn dol op brute kracht en gebruiken steroïden om hun spieren op te pompen voor melee-aanvallen in gevechten. Dat betekent dat V een stealth-aanpak kan gebruiken om langs ze te sluipen. Vijanden kunnen afgeleid worden door objecten te hacken, zoals een drankautomaat of zelfs de technische modificaties in hun eigen lichaam. Een andere aanpak is zo snel mogelijk iedereen neerschieten en je een weg door het winkelcentrum vechten. Met brute kracht trekt V de machine-gun van automatische turrets en geeft de gang-leden een koekje van eigen deeg. Uiteindelijk is de keuze aan de speler hoe je iedere situatie aanpakt. Het is dan ook mogelijk om de gehele game uit te spelen zonder ook maar iemand te doden, aldus CD Projekt Red.

Cyberpunk 2077

Onze demo eindigt met een scene waarin we eindelijk de leider van de Voodoo Boys ontmoeten, Brigitte. Zij helpt ons om een befaamde Netrunner, Alt Cunningham, te ontmoeten die antwoorden heeft over de onbekende chip. Het probleem is echter dat ze al lange tijd dood is en haar onderbewust ergens diep in het cybernet rondhangt. In een daaropvolgende, mysterieuze scene reizen we naar de brug naar het deep web, een plek waar niemand ooit van terugkeerde volgens Brigitte.

Cyberpunk 2077

De demo heeft ons meegenomen door een aantal interessante delen van de game, maar heeft bovenal laten zien hoeveel keuze er is voor de speler. Cyberpunk 2077 schetst een situatie en een rijke omgeving voor ons, maar uiteindelijk maken wij door keuzes het verhaal compleet. Daardoor krijgt de game een extra dimensie waarin we ook echt kunnen spelen zoals we dat graag zelf zouden willen. Dit zien we niet alleen terug in de gevechten, maar ook in conversaties en hoe we situaties aanpakken. Met de enorme ervaring in het rpg-genre die CD Projekt Red heeft, hebben we al ontzettend veel vertrouwen in het succes van Cyberpunk 2077. Wie echter de demo heeft gezien zal niet kunnen wachten om zelf de game te kunnen spelen.