Doorgaan naar artikel
Britt Luttik
Britt Luttik
Redacteur
Profiel

Conclusie

Those Who Remain is een psychologische horror die de nadruk legt op een intense sfeer en de speler beleeft het verhaal door de duistere omgeving te verkennen. Hoewel er niet veel actie in de gameplay zit, kan het met de juiste elementen voor veel vermaak voor horrorliefhebbers zorgen.

Ontwikkelaars van een horrorgame staan vaak voor lastige dilemma’s met betrekking tot de balans tussen het inboezemen van angst bij de spelers en het willen uitnodigen om meer te blijven spelen. Vaak is er ruwweg een splitsing tussen actie-horrors met vecht-elementen en snelle gameplay en de psychologische thrillers die meer steunen op het creëren van een sterke atmosfeer. Those Who Remain behoort tot de laatste categorie en we kregen een voorproefje tijdens Gamescom 2019.

In deze psychologische horror kruipen we in de schoenen van Edward, een man van het goede leven met een prachtige vrouw en een perfecte dochter. Toch treffen we hem aan in een onstabiele staat waarbij hij zijn fouten probeert weg te spoelen met whiskey. Vastbesloten om alles te corrigeren, besluit hij naar een motel te rijden waar hij zijn affaire wil gaan beëindigen. Echter is het motel verlaten en zodra hij een stap in de kamer zet, gaat iemand er met zijn auto ervandoor.

Those Who Remain

Er zit voor Edward niets anders op dan teruglopen naar het stadje Dormont, maar dit is pas het begin van de ellende. De wegen zijn slecht verlicht en dat terwijl we juist worden gewaarschuwd om in het licht te blijven en weg van de mist die er heerst. In een aantal korte fragmenten maken we kennis met de game, waar we voornamelijk navigeren door de duistere plekken en puzzels oplossen om een weg terug te vinden en de nacht te overleven. Edward wordt tegelijkertijd op de proef gesteld door zijn mentale gesteldheid en gevoel voor moraal.

Het is duidelijk dat er een duistere sfeer heerst en in het donker een vijand schuilt waar we voor proberen te ontsnappen. In een omgeving die slecht verlicht is, zoeken we naar de schaarse hoeveelheid lichtschakelaars, generatoren en zaklampen. In het duister staan er silhouetten van mensen met lichtgevende ogen en hoewel ze nooit uit de schaduw komen, bezorgen ze toch iedere keer een zenuwslopend gevoel. Het idee dat je constant wordt bekeken door een vijand die in het duister heerst, is erg goed uitgewerkt door ontwikkelaar Camel 101. Zij zijn niet het enige gevaar in het spel: er zijn meerdere vijanden zoals de mist, een angstaanjagende vrouw die ons achterna zit en meer. De boodschap blijft dat we zoveel mogelijk in het licht moeten blijven om te overleven. Dat betekent dat er geen elementen bestaan om terug te vechten en de game vooral een atmosferische walking-simulator is. Voor sommigen zal er niet voldoende actie in zitten, maar de game is prima voor een avondje griezelen op de bank.

Those Who Remain

Those Who Remain heeft wel enkele puzzel-elementen om het geheel afwisselend te houden en soms even de spanning te doorbreken. Eén element daarvan is dat we kunnen reizen door een soort alternatieve wereld, waardoor bepaalde puzzels opgelost kunnen worden. Deze wereld is duister en reflecteert de duistere gedachten die Edward in zijn greep houden, maar blijft mysterieus. Daardoor raak je nieuwsgierig naar wat er precies aan de hand is. Ten slotte is er nog een onbekende jonge vrouw die Edward tegenkomt. Ze lijkt op de vlucht voor haar moeder, maar kan in tegenstelling tot Edward wel in het donker staan. De wereld van Those Who Remain is een groot raadsel dat uitnodigt om uitgevogeld te worden.

Those Who Remain

Omdat we maar korte fragmenten hebben gespeeld om kennis te maken met het verhaal en enkele gameplay-elementen, blijft het geheel nog allemaal raadselachtig. Dat heeft wel onze interesse gewekt en als de ontwikkelaar het net zo spannend in de volledige game weet te houden, is het zeker de moeite waard om uit te proberen. Er zit niet zoveel actie in en het is vooral de omgeving verkennen en in je opnemen. Toch kan dit in combinatie met de duistere atmosfeer en interessante omgeving een prima game vormen voor een spannende avond op de bank.

Those Who Remain zal eind 2019 uitkomen op PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch en pc.