Doorgaan naar artikel
Britt Luttik
Britt Luttik
Redacteur
Profiel

Conclusie

Close to the Sun toont veel potentie voor een horror- en puzzelgame met een prachtige omgeving om in te duiken, onder het genot van commentaar van Nikola Tesla.

Op Gamescom 2019 brachten we een bezoekje aan Wired Productions en kregen we een blik op wat we allemaal kunnen verwachten in de komende maanden. Een van de dingen hiervan is Close To The Sun, een first-person horroravontuur met sterke Bioshock-invloeden en wereldberoemde wetenschappers. Of dit een interessante combinatie vormt, lees je in deze preview.

Close to the Sun is een game ontwikkeld door Storm in a Teacup en wordt uitgebracht op PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch en pc. In het spel kruip je in de rol van enigszins cynische journalist Rose Archer, die op zoek is naar haar zus Ada. Ze is voor het laatst gezien op de Helios, een luxueus schip waar alle befaamde wetenschappers samenkomen, waaronder Nikola Tesla. Eenmaal aangekomen is het schip echter helemaal verlaten en hangt er een geur van rottend vlees. Rose komt er al snel achter dat niets is wat het lijkt.

Close to the Sun

Het eerste wat opvalt is dat de game direct een Bioshock-achtige sfeer weet te creƫren, echter is het geheel wat duisterder. Doordat we niet te maken hebben met een shooter, is er meer ruimte om de prachtig gedetailleerde omgeving in ons op te nemen. De overeenkomsten zullen liefhebbers van de Bioshock-serie kunnen waarderen en dit is dan ook een bewuste keuze volgens de ontwikkelaar. Helaas mist de game door het ontbreken van andere personen net dat beetje levendigheid dat de omgeving wat meer diepgang had kunnen geven. Toch is het wel begrijpelijk aangezien we met een horrorspel te maken hebben. In het begin zien we dan ook typische elementen zoals een wegrennend silhouet, dichtslaande deuren en gegil: alles duidend op een plek waar iets vreselijk mis is.

In onze reis worden we al vrij snel vergezeld door Ada via een intercom. Wat blijkt, de brief die Rose van Ada kreeg, komt helemaal niet van haar af. Daarnaast wordt Rose geconfronteerd met lichamen van omgebrachte wetenschappers, verminkt en bebloed. Het blijkt dat iets het schip plaagt en iedereen uit de weg ruimt, maar de game houdt alles nog behoorlijk mysterieus. Door het verkennen van de omgeving verkrijgen we iedere keer een beetje nieuwe informatie over waar we zijn en wat er gebeurd is. Sommige omgevingen bevatten verschillende puzzels die eerst opgelost moeten worden voordat we verder kunnen. De puzzels zijn niet bijzonder moeilijk, maar sommigen vragen vooral de omgeving te doorzoeken wat in het donker wel eens frustrerend kan zijn.

Close to the Sun

Wat alles de moeite waard maakt, is de prachtige omgeving. Het fraaie schip zit vol verschillende ruimtes om te ontdekken, gevuld met kunst, architectuur en vooral wetenschap. Tesla is een uitvinder, ingenieur en vergezeld ons regelmatig met commentaar over zijn zoveelste uitvinding en zijn strijd tegen Thomas Edison. De game wordt ontwikkeld in de Unreal Engine, wat voor een grafisch plaatje zorgt alhoewel dit niet voor ieder platform geld. Op de PlayStation 4 zag het er erg goed uit, maar de Switch-versie, waar we ook mee aan de slag mochten, zag er beduidend minder mooi uit. Dat is erg zonde, want zonder de omgeving wordt de ervaring al een stuk minder aantrekkelijk. Hopelijk is dit dan ook iets wat voor de release opgelost zal worden.

Close to the Sun

Afgezien van de mindere kwaliteit op de Nintendo Switch, ziet de game er verder veelbelovend uit. Het is een horrorspel met vooral een nadruk op puzzels, verkennen en beleven, maar dat maakt de game dan ook erg geschikt voor een avondje op de bank. Met de interessante omgeving, cryptische puzzels en Tesla’s commentaar zijn we dan ook erg benieuwd naar het eindproduct van Close to the Sun.