Doorgaan naar artikel
Marco Vrolijk
Marco Vrolijk
Redacteur
Profiel

Vorige maand kwamen de eerste berichten al online van een aankomende GoPro-camera(serie), de GoPro Hero 8. Tijdens de toen uitgelekte foto’s bleek dat de GoPro Hero 8 vooral op gebied van accessoires een vernieuwingsronde zou ontvangen. Met nieuw uitgelekte informatie van de Duitse website Winfuture lijken deze berichten bevestigd te worden.

Eerder leek het dat de GoPro Hero 8 met onder andere een LED-lamp, externe microfoon en een extern LCD-scherm voor selfie-video’s zou worden uitgerust. De beelden die nu zijn uitgelekt, maken duidelijk dat deze externe accessoires onderdeel zijn van een ‘mediamodule’. Deze mediamodule bestaat uit een externe behuizing, waar een verbeterde microfoon is ingebouwd. Daarnaast bevat de module twee ‘hotshoes’, zoals standaard aanwezig op de meeste spiegelreflex- en systeemcamera’s. De mediamodule heeft een hotshoe aan de bovenzijde, plus een aan de rechterzijde. Hiermee kunnen twee accessoires worden bevestigd, waaronder de LED-lamp en het externe LCD-scherm die we eerder zagen.

De mediamodule zou de GoPro-camera een stuk veelzijdiger maken en de tekortkomingen van de huidige GoPro Hero 7 aanpakken. Zo is het microfoongeluid weliswaar in orde voor een action-camera, maar voor vloggen of professionele video’s is de geluidskwaliteit niet toereikend. Hetzelfde geldt voor de cameraprestaties bij weinig licht, vooral binnenshuis. Door de mediamodule en de accessoires zouden deze tekortkomingen in de Hero 8 worden verbeterd. Wat voor overige accessoires er op de hotshoes passen, blijft voorlopig nog onbekend.

Wij zijn erg benieuwd of de mediamodule ook bruikbaar is voor oudere GoPro-modellen, zoals de Hero 7. Eerdere GoPro-accessoires waren soms wel en soms niet compatibel met oudere modellen. Er is namelijk qua specificaties wat meer bekend geworden over de GoPro Hero 8. De omvang van de camera blijft ongeveer hetzelfde als de Hero 7 en ook de accu blijft hetzelfde als in dat model, een indicatie dat de mediamodule wellicht ook op de Hero 7 past. De camerasensor van de Hero 8 heeft 12 megapixels aan resolutie en kan in 4K tot 60 beelden per seconde filmen of tot 240 beelden per seconde in 1080p, gelijk aan de Hero 7.

Nieuw aan de GoPro Hero 8 is een uitklapbare mount aan de onderzijde, waarmee mogelijk een verbinding wordt gemaakt met de mediamodule. Daarnaast krijgt de camera een verbeterde ‘Hypersmooth 2.0’-stabilisatie. Of dit door een nieuwe chip mogelijk wordt gemaakt is niet bekend, maar het zou de beeldstabilisatie verder verbeteren. Tenslotte is een andere externe behuizing met de naam ‘Floaty’ uitgelekt, bedoeld om de GoPro Hero 8 in het water te laten dobberen tijdens het filmen.

De GoPro Hero 8 wordt waarschijnlijk zeer binnenkort officieel aangekondigd. Op basis van de laatste gelekte berichten krijgt hij dan een prijs van rond de € 470.-, maar dit zijn nog geen officiële prijzen.