Review: The Legend of Zelda: Link's Awakening

Jeffry van Geel, 19 september 2019
Profiel
The Legend of Zelda: Link's Awakening  is een waar meesterwerk in de Zelda-reeks, dat dankzij het prachtige werk van het ontwikkelteam, niet alleen een leuke remaster is voor spelers die het spel eerder hebben gespeeld, maar een pareltje voor iedereen. Zowel spelers voor wie Breath of the Wild de eerste Zelda-game was, als voor spelers die er sinds het begin bij zijn!

Er zijn van die klassieke spellen waar veel spelers met nostalgische gevoelens naar terug kijken. The Legend of Zelda: Link’s Awakening is natuurlijk zo’n spel en vanaf komende vrijdag verschijnt de game voor het eerst op de Nintendo Switch. Kan ook een 2D-game de interesse wekken van moderne Zelda-liefhebbers, of is het slechts een klein zoethoudertje tot Breath of the Wild 2?

The Legend of Zelda: Link’s Awakening draait om Link die na een zware storm aanspoelt op een strand en vervolgens wakker wordt op een onbekend eiland. Hij kent niemand en bijna niemand kent hem. Alleen een uil (die blijkbaar kan praten) weet hem enigszins de weg te wijzen. Om spoilers te voorkomen gaan we verder niet in op het verhaal, wat in ieder geval wel afwijkt van het traditionele verhaal met Ganondorf en Zelda.

De gameplay is gelijk aan hoe alle games in de reeks van begin jaren 90 er uitzagen. Op weg naar de ultieme eindbaas zoek je de ingangen van kerkers, om hier vervolgens een nieuw wapen, een eindbaas en nog wat andere zaken te zoeken. In totaal zijn er in dit spel acht dungeons. Link’s Awakening brengt je al snel op pad over het hele eiland, waar je de aardige en minder aardige bewoners zult ontmoeten. Wat The Legend of Zelda: Link’s Awakening uniek maakt is dat je vooral heel veel zelf moet uitzoeken.

Een klein verschil met het originele spel is dat je alle conversaties die je houdt kunt teruglezen in het startmenu. Dit helpt je met name op weg wanneer je het spel weer opstart en vergeten bent waar je ook alweer heen wilde, maar regelmatig komt het zelfs voor dat niemand überhaupt zegt wat je moet doen. Je eigen onderzoeksdrift zal je dan het eiland over moeten helpen. Dit is een belangrijk onderdeel van de game en dat maakt het spel bijzonder en leuk. Als je The Legend of Zelda: Link’s Awakening al eerder hebt gespeeld op de Game Boy, dan zul je de weg wel een heel stuk makkelijker vinden.

Bij een remake is natuurlijk altijd de belangrijkste vraag: wat is er nu allemaal veranderd? In dit geval is er op de audio en graphics na weinig veranderd, maar daar is niets mis mee. De grootste vernieuwing zit hem in een soort van The Legend of Zelda Maker. Je krijgt weliswaar niet zoals in Super Mario Maker de tools om volledige kerkerkamers zelf te bouwen, maar je krijgt wel alle in het spel aanwezig kerkerkamers tot je beschikking om nieuwe dungeons mee te bouwen.

Uiteraard zijn niet direct alle kamers beschikbaar. Naarmate je verder komt in het spel zijn er meer kamers beschikbaar, maar een groot gedeelte kun je alleen krijgen middels de verschillende The Legend of Zelda-Amiibo. Dit geeft voor het eerst sinds langere tijd weer echt nut aan de beeldjes, die overigens nog steeds door veel spelers worden verzameld, en er is dit keer weer een nieuwe. Deze Dungeon-maker voegt een leuke en vermakelijke modus toe aan het spel en legt misschien wel de basis voor een echt The Legend of Zelda Maker. Het is wat ons betreft duidelijk dat hier potentie in zit.

De andere grote veranderingen zitten hem in het grafische gedeelte en natuurlijk de audio van het spel. De graphics lijken qua stijl direct uit een speelgoeddoos te komen. Het is een nieuwe stijl voor Zelda-games, die heel goed bij dit specifieke deel past. Tevens geeft deze vorm van graphics ook veel meer eer aan het eiland van Kolohint, wat er prachtig uit ziet en vol met afwisseling zit. De muziek en de geluidjes uit het spel zijn volledig vernieuwd, maar passen nog altijd heel goed en klinken voor spelers die het spel eerder hebben gespeeld heel herkenbaar.

The Legend of Zelda: Link’s Awakening is de remake waar de klassieke speler op hoopt en de nieuwe Zelda-titel waar nieuwe spelers mee aan de slag kunnen. Dit maakt van The Legend of Zelda: Link’s Awakening meer dan een klein zoethoudertje!

The Legend of Zelda: Link’s Awakening is voor deze review gespeeld op de Nintendo Switch. De remake is alleen op dit platform beschikbaar.