Doorgaan naar artikel
FIFA 20
Johan van de Westerlo
Johan van de Westerlo
Techredactiemanager
Profiel

Conclusie

FIFA 20 lijkt in grote lijnen erg veel op zijn voorganger. EA Sports heeft wel geprobeerd de game nóg realistischer te maken en de speelervaring zo nauwkeurig mogelijk na te maken, maar helaas voelt het niet aan alsof er echt iets vernieuwend aanwezig is. Gelukkig maken de twee nieuwe commentatoren en de vlamnieuwe spelmodus Volta Football veel goed.

Het voetbalseizoen 2019-2020 draait alweer enkele weken en de tijd is aangebroken om los te gaan met een nieuwe voetbalgame van EA Sports. We zijn inmiddels beland bij FIFA 20 en dit is volgens EA weer onder handen genomen om de spelers de beste ervaring te bieden. Of ze hierin zijn geslaagd, lees je in de onderstaande review.

Jarenlang draaide het in de FIFA-reeks om een aantal standaardmodi waaronder de carrière-modus, FIFA Ultimate Team (FUT) en The Journey, een verhaalmodus waarbij je in de huid kruipt van een profvoetballer op weg naar de ultieme top. In FIFA 19 kwam dit verhaal ten einde en deze is dan ook niet meer aanwezig in het nieuwe deel. Om ons toch een beetje tegemoet te komen is er een nieuw verhaal verwerkt in de compleet nieuwe modus Volta Football. Dit nieuwe onderdeel in de game heeft erg veel weg van het eerder uitgebrachte FIFA Street. Het draait hier vooral om korte wedstrijden, met snelle acties en veel trucjes. Tijdens het spelen van Volta werd al snel duidelijk dat het meer is dan de trukendoos opentrekken, de ene na de andere schijnbeweging maken en dit afsluiten met een schot op doel.

FIFA 20

Als we kijken naar het verhaal draait het dit keer niet om Alex Hunter, maar krijg je zelf de mogelijkheid om een speler te creëren en wordt het verhaal vanuit een breder punt bekeken. Helaas is het geen bijster sterk verhaal en mis je veelal wat context. Zo speel je op het ene moment een partij op Nederlandse bodem en ben je het volgende moment op een locatie aan de andere kant van de wereld. Nu draait het bij een game als FIFA natuurlijk om het voetbal, maar het was leuk geweest als je meer betrokken zou worden bij het verhaal achter de personages in de wereld van het straatvoetbal.

De modus zelf is verrassend leuk en dit komt mede doordat het vrij moeilijk is. Het komt regelmatig voor dat je een schot lost en hierbij richting de corner schiet in plaats van op doel. Volta Football is ook een leuke modus wanneer je even kort wilt spelen, zonder direct tien minuten per wedstrijd bezig te zijn. De tijdsduur is een stuk korter en dit komt doordat de wedstrijd wordt beëindigd wanneer een van de twee teams vijf keer heeft gescoord. Door wedstrijden te spelen verdien je vaardigheidspunten die je vervolgens kan toekennen aan je speler om de vaardigheden te verbeteren. Helaas zijn er ook nog wel wat glitches aanwezig. Soms zien de acties er wat rommelig uit, wat waarschijnlijk wordt veroorzaakt door het feit dat deze modus anders speelt. Het is een kleiner speelveld, er zijn minder spelers en er zijn andere acties nodig. Het ziet er overigens ook raar uit als je een speler op zijn knieën over de straat voorbij ziet schuiven nadat hij heeft gescoord.

FIFA 20

Naast Volta heeft EA Sports ook nog iets anders vernieuwd, namelijk het commentaar. Na jarenlang te hebben geluisterd naar telkens weer dezelfde teksten van Youri Mulder en Evert ten Napel was het wel tijd voor iets nieuws. Ze hebben gekozen voor Sierd de Vos en Jeroen Grueter om als komisch duo het commentaar nieuw leven in te blazen. Of het nu komt door de vernieuwde teksten of het kenmerkende “koekoek” van Sierd, het wisselen van commentatoren is een prima beslissing geweest. Voor veel gamers ging het commentaar al snel op Engels, maar wellicht komt hier nu wel verandering in.

FIFA 20

Als we kijken naar de rest wat FIFA 20 ons te bieden heeft dan is dit niet bijzonder vernieuwend. Uiteraard is het populaire FIFA Ultimate Team weer aanwezig. Deze modus is nu al enkele jaren aanwezig en blijkt erg populair te zijn. EA Sports gaat hier dan ook vrolijk mee verder en ze vinden het ook zeker niet erg wanneer mensen met echt geld pakjes kopen om zo aan betere spelers te komen. De gameplay zelf is ook nagenoeg gelijk gebleven aan die van zijn voorganger. Er zijn wel enkele verbeteringen toegepast, maar die zijn niet bijzonder merkbaar aanwezig. Wat ons wel direct opviel is dat het iets trager speelt dan dat we gewend zijn. Ook is het penalty- en vrijetrapsysteem aangepast, waarbij spelers nu vooraf beter kunnen aangeven waar ze het schot plaatsen en hoe hard, maar of dit nu een positieve verbetering is zijn we nog niet helemaal over uit.

Grafisch gezien ziet FIFA 20 er weer goed uit. Vooral de bekendste spelers zijn tot in detail nagemaakt. Op het veld ziet ook alles er strak uit en het loopt vloeiend. De supporters galmen vanuit de tribunes over het veld, wat voor een leuke ervaring zorgt als je met je favoriete team speelt. Om hier wat verder op in te gaan heeft EA Sports de tifo-acties toegevoegd. Hiermee worden sfeeracties vanuit de tribune in beeld gebracht voor jouw favoriete club. Dit komt bijvoorbeeld ook terug wanneer er wordt gescoord of als de spelers het veld op komen voor de aftrap. Alles bij elkaar gezien is FIFA 20 vrijwel vergelijkbaar met zijn voorganger en zijn de toevoegingen van El Loco Sierd en Volta Football de voornaamste onderdelen waarvoor je dit spel zou moeten halen.