Doorgaan naar artikel
Tropico 6 console-versie
Rutger Engel
Rutger Engel
Hoofdredacteur
Profiel

Conclusie

Tropico 6 is een fantastische managementgame. De consoleversie zit vol met bugs die het spel verpesten en performanceproblemen die onacceptabel zijn.

In maart verscheen Tropico 6 voor de pc. Inmiddels zijn we ruim een half jaar verder en is ook de Tropico 6 console-versie te spelen. Wij hebben de Xbox One-versie onder handen genomen om te kijken hoe El Presidente het doet met een controller.

In Tropico 6 speel je als de dictator van een tropisch gebied. Het is aan jou om zo lang mogelijk aan de macht te blijven. Dit kan je simpelweg doen door iedereen tevreden te houden, of door de bevolking lekker te onderdrukken met smerige trucjes. Voor welke manier jij kiest, is aan jou.

Allereerst moet gezegd worden dat de tutorial van Tropico 6 belachelijk is. Je krijgt enorm veel droge informatie achter elkaar in grote teksten en het lijkt een eeuwigheid te duren. Tegelijkertijd voelt de tutorial toch als een stukje verplichte kost, aangezien het spel zo ongelooflijk veel verschillende aspecten heeft om te moeten managen.

Tropico 6 geeft je een soort verhalende missies om door te spelen, als je dat wilt. Hierdoor word je als speler veel meer begeleid en dit is met name voor de beginners zeer handig. Je begint dan in een nieuw gebied en krijgt vaak één hoofdmissie om te voltooien, met kleinere submissies om je bezig te houden tot het zover is. Dit geeft je kleine doelen om naartoe te werken, wat handig is aangezien het spel vrij veel elementen heeft. Zodoende leer je het spel beetje bij beetje en we vragen ons meteen af waarom de tutorial niet in zo’n verhalende missie was verwerkt. Spelenderwijs leren is tenslotte wel zo leuk als het om games gaat.

Tropico 6-releasedatum

We hebben het al eerder gezegd: er is ongelooflijk veel om te managen in Tropico 6 en dat is wat het spel zo leuk maakt. Verschillende groeperingen komen naar je toe met verschillende eisen, mensen moeten huizen hebben en iets leuks hebben om te doen, je moet import en export regelen van een boel verschillende producten, je moet wegen bouwen, je moet enorm veel verschillende politieke keuzes maken met grote gevolgen en nog veel meer. Tropico 6 is een droom voor mensen die houden van ingewikkelde managementgames en de verhaalmissies zorgen er tegelijkertijd voor dat je helemaal niet overweldigd raakt als je geen ervaring hebt met vorige delen.

Tot zover onze mening over Tropico 6, die is erg positief. Als we kijken naar de console-variant, dan is daar weinig goeds over te zeggen. De besturing is in de meeste gevallen best aardig, maar bijvoorbeeld het bouwen van wegen is een ware hel. Het is op sommige momenten onmogelijk om met de controller een weg precies zo te krijgen als je zou willen, wat weer grote gevolgen kan hebben voor de rest van je steden.

De performance is dramatisch. Vaak loopt het spel gewoon even vijf seconden vast zonder goede reden. Als je eenmaal bij het laatste tijdperk (de ‘Moderne Tijden’) bent aangekomen, wordt de performance nog veel erger. De game crasht regelmatig en zelfs de fora staan vol van mensen die hun savegame niet eens meer kunnen laden. Heb je hier allemaal geen last van, dan kan je je verheugen op een spectaculaire 10 frames per seconde.

Tropico 6 console

Heb je ook hier geen last van, dan ten eerste gefeliciteerd, want dat is een wonder. Ten tweede zal je dan last hebben van een andere gamebreaking bug. Het is een erg belangrijk onderdeel van Tropico 6 om huizen te bouwen van verschillende categorieën zodat mensen van verschillende standen erin kunnen wonen. Je moet huizen hebben voor de allerarmsten, de middenklasse en de rijken. Mochten mensen geen passend huis in de buurt van hun werk kunnen vinden, dan tellen ze als dakloze en bouwen ze zelf hutten. Nu gebeurt dit zelfs wanneer er wél een passend huis vlak naast hun werk gebouwd is, wat het hele spel als volkomen nutteloos doet aanvoelen. Dit heeft impact op hoe tevreden mensen zijn, wat weer invloed heeft op of er nieuwe inwoners zullen komen en of je herkozen zal worden bij verkiezingen, enzovoorts.

Tropico is een geweldige reeks, maar de Tropico 6 console-versie had nooit, maar dan ook echt nooit, in de huidige staat gelanceerd mogen worden. De game hapert vaak of loopt zelfs helemaal vast, savegames gaan verloren waar veel uren in zijn gestopt, de framerate wordt in latere fases desastreus, het bouwen van wegen met een controller is ellendig en dan zijn er nog bugs die de gameplay erg sterk beïnvloeden. Dat dit allemaal in de toekomst met updates gefikst kan worden, betekent niet dat dit ook maar enigszins acceptabel is. Dit is al helemaal het geval als je je bedenkt dat de makers van Tropico erom bekendstaan om zich veel meer bezig te houden met nieuwe content dan met het repareren van de oude content. Haal Tropico 6 voor de pc, want het is een ongelooflijk vermakelijke magagementgame. Vermijd de console-versie koste wat het kost.

Tropico 6 is voor deze review gespeeld op de Xbox One. De game is ook beschikbaar op de PlayStation 4 en pc.