Doorgaan naar artikel
Stefan Manenschijn
Stefan Manenschijn
Filmredactiemanager
Profiel

Vandaag heeft Sony redelijk verrassend een heleboel nieuwe PlayStation 5-details vrijgegeven. Daarnaast is bekendgemaakt dat de nieuwe console rond de feestdagen van 2020 in de winkels zal liggen, iets dat wel in de lijn der verwachtingen lag. De officiële naam van de console is, heel verrassend, PlayStation 5 geworden.

Eerder werd al bekend dat de nieuwe console een SSD zal bevatten en dat er ondersteuning komt voor de grafische hype van dit moment: raytracing. Nu is ook duidelijk dat de ondersteuning voor die techniek in de hardware zal zitten. Qua processor zal er een AMD Ryzen-variant worden geplaatst en de grafische kaart zal uit de AMD Navi-lijn komen.

Op het gebied van software zal de UI worden geüpdatet. Mark Cerny van Sony gaf aan dat de PlayStation 4-software aardig statisch is en dat moet in de volgende generatie een stuk dynamischer worden, waardoor het sneller duidelijk is waar vrienden mee bezig zijn en je ook sneller met ze mee kunt doen, waarbij het ook duidelijker moet worden wat ze precies aan het doen zijn binnen hun huidige game.

De meest interessante toevoeging zit hem voorlopig in de nog naamloze controller. Met zogeheten ‘adaptive triggers’ moet het mogelijk zijn om de game-ervaring nog realistischer te maken. Als voorbeeld wordt een pijl-en-boog gegeven, waarbij de trigger steeds meer weerstand geeft naarmate je de boog strakker aanspant. Daarnaast zit er haptic feedback op de controller die voor meer inleving moet zorgen. Zo zul je goed kunnen merken of je bijvoorbeeld door de modder loopt, of juist op ijs. De mensen van Wired mochten al even met de technologie aan de slag en waren behoorlijk onder de indruk.

De komende tijd wordt er ongetwijfeld nog veel meer duidelijk over de PlayStation 5 en we zijn erg benieuwd naar wat Sony voor ons in petto heeft qua launchtitels. Door al deze nieuwe feitjes kunnen wij eigenlijk al niet meer wachten op de volgende generatie!