Doorgaan naar artikel
Arran Winmai
Arran Winmai
Bordspellenredactiemanager, gameredacteur
Profiel

Als je benieuwd bent naar RPG’s ben je vast bekend met  Dungeons and Dragons. Dit rollenspel speelt een grote rol in de populaire Netflix-serie  Stranger Things en het komt zelfs voor in een aantal afleveringen van  Community. Bovendien is dat het eerste rollenspel dat bedacht is. Maar wat nou als je helemaal klaar bent met Fantasy? Is er dan niets voor jou? Natuurlijk wel! Speciaal voor mensen zoals jij hebben wij deze week in Rollenspeldag: alternatieve omgevingen om een RPG in te spelen.

Science Fiction – Stars Without Number

Er zijn tientallen Sci-Fi-RPG’s voor fans om uit te proberen. Mijn collega besprak een aantal weken geleden Cyberpunk, maar dat is verre van het enige voorbeeld. Om dit te illustreren bespreken wij Stars Without Number.

In Stars Without Number heerste de mensheid over de sterren tot een mysterieuze gebeurtenis, ‘The Scream,’ plaatsvond en alle reizen tussen de sterren onmogelijk werden. In het jaar 3200 begint men echter weer de ruimte te verkennen. Spelers vormen een groep avonturiers die op zoek zijn naar verloren technologie en handel willen drijven met verloren bondgenoten. Maar of ze dit doen om de mensheid te doen groeien, of om winst te maken bepalen zij zelf. Ben je benieuwd? Een versimpelde, gratis versie van het systeem kan hier gevonden worden.

Rollenspeldag: alternatieve omgevingen

Steampunk – Blades in the Dark

Voor mensen die houden van de Victoriaanse stijl en alternatieve technologie (voornamelijk aangedreven door stoom) is Steampunk altijd intrigerend geweest. Op cosplay-evenementen zijn er altijd genoeg kostuums te vinden die hierdoor zijn geïnspireerd. Daarom kan het ook haast niet anders dan dat er ook RPG’s voor bestaan.

Een van deze RPG’s is Blades in the Dark. Dit rollenspel speelt zich volledig binnen de stad Doskvol af. Deze Victoriaanse stad is geheel omsingeld door een barrière van wit licht. Wat daarbuiten is blijft grotendeels een mysterie en het wordt de bevolking sterk afgeraden om op onderzoek uit te gaan. De stad zelf is echter verdeeld in vele facties die worstelen voor meer macht. Elke factie heeft een rol in de maatschappij en spelers kunnen ze helpen, beroven of manipuleren om hun zelfgemaakte factie te helpen groeien. Bovendien zijn er spoken en hoeft de dood niet het einde te betekenen voor een personage. In Blades in the Dark zijn fans dieven die samenwerken om een buit te vergaren. Hoe ze dit doen moeten ze helemaal zelf bedenken.

Rollenspeldag: alternatieve omgevingen

Tweede Wereldoorlog – Night Witches

Niet alle RPG’s spelen zich af in alternatieve werelden. Onze eigen aarde heeft ook aspecten waar een verhaal omheen gemaakt kan worden. Een voorbeeld hiervan is de Tweede Wereldoorlog.

Om dit te benadrukken halen wij Night Witches aan. Dat is een rollenspel die gebaseerd is op de ‘Nachthexen’, een Rusische groep vrouwen die haar steentje bij wou dragen in de oorlog. Omdat het vrouwen waren kregen zij geen respect van hun bazen, met als gevolg dat ze ouderwetse vliegtuigen moesten gebruiken voor hun missies. Dit hield ze echter niet tegen, want de Duitse soldaten deden het in hun broek als ze de kille schreeuw van deze vliegtuigen hoorden. Spelers vertolken een vrouw uit dit bataljon en kiezen samen op wat voor missies ze gaan.

Rollenspeldag: alternatieve omgevingen

Weird West – Deadlands

Voor mensen die niet bekend zijn met dit subgenre, Weird West combineert Westerns met het occulte. Cowboys nemen het op tegen heksen, zombies en weerwolven. Revolvers worden geladen met zilveren kogels en wijze indianen geven helden spiritueel advies.

In Deadlands nemen spelers de rol aan van revolverhelden. Een mysterieuze gesteente, ‘ghost rock,’ is gevonden. Omdat het mensen speciale krachten kan geven is het nog waardevoller dan goud. Maar er zijn ook vreemde monsters verschenen en het Amerika dat de cowboys kenden is hopeloos vervormd. Zullen jullie de helden zijn die precies op het juiste moment een stadje komen redden? Of worden jullie de bandieten die hun revolvers en magische krachten gebruiken om geld in eigen zakken te stoppen?

Rollenspeldag: alternatieve omgevingen

Avatar – Legend of the Elements

In 2010 begon Nickelodeon de populaire animatieserie  The Last Airbender. Daarin werd een wereld geschetst waarin sommige mensen een van de vier basiselementen (aarde, vuur, water en lucht) konden beheersen. De Avatar is zelfs in staat alle vier de elementen te manipuleren. De wereld was bovendien geïnspireerd door middeleeuwse Aziatische culturen en volksverhalen tot het een industriële draai krijgt in de vervolgserie The Legend of Korra. Bovendien zijn er goede, en ook kwade geesten.

Als deze omgeving met Aziatische vechtstijlen en cultuur, en het besturen van de elementen jou aanspreekt is Legend of the Elements misschien wat voor jou. Fans maken personages die uit een van de verscheidene naties komen en zullen elk hun eigen reden hebben om zich aan te sluiten bij de groep. Vervolgens gaan ze samen op avontuur. Wie weet, misschien blijkt een van de groepsleden wel de Avatar zelve te zijn.

Rollenspeldag: alternatieve omgevingen

Dat was het weer voor deze week in Rollenspeldag: alternatieve omgevingen voor tabletop-RPG’s. Hopelijk hebben we je een handje kunnen helpen met het vinden van een rollenspel dat bij jou en je vrienden past. Dit waren echter slechts voorbeelden van vijf mogelijke omgevingen. Zit jouw favoriete genre hier niet tussen? Kijk dan eens rond op de verscheidene RPG-forums.