Doorgaan naar artikel
Autonauts
Patrick van Meijl
Patrick van Meijl
Redacteur
Profiel

Conclusie

Autonauts is een schattige, kleurrijke kolonisatiegame, waar het automatiseren van processen met programmeerbare robots lang leuk blijft en vrij gevarieerd is.

In de meeste strategische survivalgames manage je alles en plaats je gebouwen en infrastructuur om je niet bestaande stad op te bouwen. In Autonauts is het allemaal wat kleinschaliger, rustiger en unieker. In deze titel kun je namelijk gebruikmaken van programmeerbare robotjes om taken uit te voeren. Hierdoor wordt je beginnende kolonie steeds meer geautomatiseerd en kun jij je bezighouden met eindeloos groeien. Maar is dit unieke aspect wel goed uitgewerkt en blijft het lang genoeg leuk? Wij zochten het voor je uit.

Je begint Autonauts met heel weinig en wordt begroet door een robot die je met je eerste stapjes helpt. Dit bestaat uit stokken en stenen verzamelen, een hakbijl maken, bomen hakken en wat startspullen maken. Al snel bouw je je eerste robot die je automatisch bomen laat hakken. Dit is onwijs intuïtief en het geeft veel voldoening om zo’n robotje, die je zelf hebt geprogrammeerd, zijn ding te zien doen. Hierna maak je nog wat robots om bomen te planten, planken te maken, spullen op te bergen en gereedschap te blijven maken. Voordat je het weet, heb je je eerste volledig geautomatiseerde proces, waar jij alleen nog maar de robots hoeft op te laden.

Deze eerste uren worden vrij goed begeleid, al had de begeleiding en uitleg wat ons betreft nog iets langer door mogen gaan. Na een tijdje krijg je weinig tips meer en moet je zelf alles uitzoeken. Dat is prima, maar wat naslagwerk om op te kunnen zoeken hoe iets moet, zou wel fijn geweest zijn. Hier werden we soms wat gefrustreerd van, maar het spel deed goed zijn best om ons vrolijk te houden. Het ziet er namelijk heerlijk kleurrijk en vrolijk uit. Van de animaties van de robots tot het regenboog-kleurenpalet, het heeft allemaal een kinderlijke joligheid. De muziek helpt hier ook aan mee, maar wordt na een aantal uur wel wat veel van hetzelfde.

Progressie in Autonauts is aanwezig middels onderzoek dat je kunt doen naar nieuwe technieken. Als je iets nieuws wilt onderzoeken, heb je bepaalde onderdelen en grondstoffen nodig, verzamel deze en je hebt een nieuwe technologie ontgrendeld. Zo kun je bijvoorbeeld nieuwe gebouwen, gereedschappen, manieren om voedsel te maken en robots ontgrendelen. Terwijl je hiermee bezig bent, kun je je stadje uitbreiden met mooie planten, decoraties en handige wegen. Er valt dus langere tijd voldoende te doen in het spel en je zult je niet snel vervelen. Wel hadden we graag gezien dat er nog net iets meer te managen was, zoals bijvoorbeeld een economie. Op die manier zou er wat meer afwisseling zijn.

Autonauts is een schattige en kleurrijke kolonisatiegame geworden. We waren al gecharmeerd bij de allereerste trailer en uiteindelijk blijkt het hartstikke leuk om robotjes te programmeren om jouw taken over te nemen. Een klein bijkomend pluspunt is dat het geschikt is voor kinderen om kennis te maken met automatisering en programmeren. Wat kleine nadelen zijn de saai wordende muziek, soms ontbrekende uitleg en dat er nog net wat meer variatie in het spel had mogen zitten. Dit deed weinig af aan het algemene plezier en het zal voor velen heerlijk zijn dit op een rustig avondje te spelen.

Voor deze review speelden wij Autonauts op pc. De game is exclusief voor pc verkrijgbaar.