Doorgaan naar artikel
Jeffry van Geel
Jeffry van Geel
Algemeen manager / Public Relations
Profiel

Afgelopen IFA was ik aanwezig op het persontbijt van FRITZ!/AVM waar we de kans kregen om ons uitgebreid bij te laten praten door de experts van het bedrijf. Een informeel gesprek over de WiFi-problemen die ik thuis heb resulteerde recent in een pakket met een FRITZ!Box 7590 en de FRITZ!Powerline 1260E om aan de ene kant te recenseren en aan de andere kant de problemen ook echt te verhelpen.

Situatie:

Voor een volledig beeld is het goed om te weten welke situatie ik thuis heb en wat er onderdeel van de test is geweest. Ik beschik thuis over een KPN Alles in Één Glasvezel-abonnement. Het huis bestaat uit drie verdiepingen, is ongeveer 120m2 groot en heeft, en dat bleek het belangrijkste, op de eerste verdieping is een gedeelte vloerverwarming. In de vorige situatie had ik een MESH-netwerk thuis, waar de bovenverdieping slecht tot geen bereik had. Omdat ik een huis uit de jaren ’80 heb, wist ik dat daar niet het probleem zat. De medewerker van Fritz! wist me te vertellen dat het de vloerverwarming in de badkamer was, waar de router precies onder stond. Omdat ik de router ook niet kon verplaatsen en geen kabelgootjes naar boven kon leggen waren er weinig andere opties.

Daarom kozen we als aanvulling op de FRITZ!Box 7590 voor de FRITZ!Powerline 1260E. Het grote voordeel hiervan is dat het internetsignaal niet via WiFi, wat moeite heeft om door de vloerverwarming te komen, maar via het stroomnet loopt. Je slaat dus als het ware een hobbel over en komt direct op de eerste verdieping uit. Waar een gewone Powerline-adapter vervolgens alleen een UTP-poort biedt, heeft de FRITZ!Powerline 1260E een ingebouwde WiFi-functie. Doordat de software in het systeem slim is, neemt deze je netwerknaam en wachtwoord over van de router en werkt dus als een MESH-systeem.

Aansluiten:

Waar Fritz! tijdens ons gesprek op de IFA al vertelde dat het aansluiten van de router zeer simpel was, bleek er geen woord van gelogen.

  1. Router uit de doos halen en aansluiten op stroom
  2. De kabel van de Glasvezelmodem aansluiten op de WAN-poort
  3. Verbinding maken met de router
  4. Naar de website Fritz.box en een kleine wizard doorlopen

Wanneer je deze stappen hebt doorlopen ben je klaar om internet te gebruiken. Heb je echter net als ik ook televisie van KPN dan dien je wel nog de firmware te updaten en de wizard opnieuw te doorlopen. Helaas werkt telefonie nog niet. De Powerline-adapter aansluiten is vervolgens nog eens een stuk makkelijker.

  1. Sluit de module zonder WiFi aan in de buurt van de router (op stroom en met UTP op de router)
  2. Sluit de andere module aan in de buurt en druk op de connect-knop
  3. Druk ook op de connect-knop op de router
  4. Als de lampjes niet meer knipperen kun je de module met WiFi aansluiten in huis waar jij wilt

Bereik:

De belangrijkste vraag is natuurlijk of de FRITZ!Box 7590 en de FRITZ!Powerline 1260E mijn Wifi-bereik verbeteren en dus de problemen die ik thuis had oplossen. Het antwoord is een definitief ja. Zonder problemen kan ik nu ook op de eerste verdieping, waar onder andere mijn kantoor is, internetten, Netflixen en gamen. Tel daarbij op dat de apparaten zeer makkelijk te gebruiken zijn en aan te sluiten zijn en je kunt concluderen dat het een goed alternatief is voor de apparatuur die je van je provider krijgt.

Conclusie:

Mocht je thuis net als ik problemen hebben met de Wifi en vooral op hogere verdiepingen geen bereik krijgen dan is de oplossing van Fritz! er zeker één om te overwegen. Meer dan ooit heb ik in het hele huis goede Wifi en zou nooit meer anders willen.

Noot van de redactie: We hebben de artikelen voor deze test gekregen van AVM, maar zijn betaald voor het schrijven van een artikel.