Review: AOC 27G2U

Rutger Engel, 03 november 2019
Profiel
De AOC 27G2U is een van de beste budgetmonitoren die je kan krijgen. We staan versteld van de prestaties die het levert voor deze lage adviesprijs.

In september bespaken we een gigantische monitor van AOC waar we erg enthousiast over waren. Ditmaal hebben we de AOC 27G2U uitgebreid getest en we laten je weten hoe die bevalt.

De AOC 27G2U is, zoals de naam al een beetje weggeeft, een monitor van 27″. Het heeft een adviesprijs van rond de €220. Daarmee is het voor de grootte zonder twijfel een budgetmonitor te noemen. Het was daarom ook lastig om te geloven dat dit model alle specificaties die AOC noemde waar kon maken, maar we werden tijdens onze testsessies keer op keer aangenaam verrast.

Qua buitenkant is het precies wat je van de AOC-monitors gewend bent: een voornamelijk zwart uiterlijk met rode accenten en een scherm met zo min mogelijk randen, op de onderkant na. Het ziet er hierdoor zoals altijd stijlvol uit, zonder dat het veel aandacht trekt.

De AOC 27G2U is uitgerust met een full HD ips-paneel met een verversingssnelheid van 144hz, wat steeds meer een vereiste begint te worden voor mensen die op hun pc gamen. Denk je dat Destiny 2 er met 60fps wel goed uitziet, dan moeten we je toch echt vertellen dat 144fps veel vloeiendere gameplay biedt.

Aangezien de 27G2U een echte gaming-monitor is, zullen we het maar meteen over de gameprestaties hebben. De responstijd is enorm laag (wat positief is), al helemaal voor een ips-monitor van deze prijsklasse, maar is niet het laagste van het laagste. Dit merk je echter alleen als je schiet- of vechtspellen op het allerhoogste niveau probeert te spelen, anders is het nog meer dan goed genoeg. Input lag was verbazingwekkend genoeg zo goed als niet te merken, wat altijd mooi meegenomen is.

De kleurwaarde van het beeldscherm is ook helemaal in orde, maar de 27G2U heeft door zijn grootte een wat lagere PPI (Pixels Per Inch). Dit houdt in dat het voor degene met een scherp oog wat korreliger kan zijn als je naar de details gaat kijken. Wees echter niet al te gealarmeerd: dit valt alleen op als je enorm gaat lopen muggenziften en zal de gemiddelde gamer niet snel opvallen.

Dit zijn wat ons betreft de belangrijkste punten, dus we zullen de kleinste details maar laten voor wat het is. Voor de formaliteit zullen we nog noemen dat de monitor freesync en g-sync ondersteunt. Ook heb je een boel instellingen om mee te spelen zoals je wel gewend bent. Denk aan verschillende profielen, anti-motion blur, verschillende kleurinstellingen en ga zo maar door. Verder is het erg relaxed dat de 27G2U makkelijk in hoogte verstelbaar is, iets wat bijvoorbeeld de grote CQ32G1 miste. Hierdoor is het beeldscherm voor iedereen prettig in gebruik. De 27″ is erg prettig voor het gamen en voelt al snel een stuk indrukwekkender dan de onofficiële standaard van 24″.

De AOC 27G2U is een van de beste budgetmonitoren die op de markt te vinden is. Het feit dat je dan een wat grotere 27″ tot je beschikking hebt, is ook nog eens enorm prettig voor het gamen. 144Hz, een goede responstijd, zo goed als geen input lag en prachtig verzadigde kleurwaarden zorgen voor een uitermate sterke ervaring. De wat lagere PPI is jammer en zorgt voor iets meer korreligheid, maar alleen de perfectionist zal hier ook maar enigszins problemen mee hebben. Voor een adviesprijs van zo’n €220 staan we versteld van de prestaties van deze monitor.