Doorgaan naar artikel
Arran Winmai
Arran Winmai
Algemeen manager
Profiel

Conclusie

Exploding Kittens is een simpel, maar spannend kaartspel waar iedereen plezier aan kan beleven. De strategen onder ons zullen wel na een paar potjes genoeg hebben voor een avondje.

Je hebt vast wel eens van Exploding Kittens gehoord. Het spel is in speelgoedwinkels, gameshops en soms zelfs supermarkten te vinden. Op sociale evenementen is er regelmatig iemand die het kaartspel tevoorschijn tovert om een of meerdere potjes te spelen. Er wordt zelfs naar verwezen in Netflix-series zoals Love, Death and Robots. Bovendien is het het meest succesvolle spel op Kickstarter. Misschien heeft al dat geroezemoes jouw interesse gewekt en wil je eens kijken waar al die hijsa over gaat. Aanstaande weekend krijg je daar de kans voor op het Spellenspektakel in Utrecht! Maar mocht je eerst meer willen lezen over Exploding Kittens, lees dan gauw onze review.

Heb je wel eens in een tekenfilm of lollige film een scene gezien waarin de personages paniekerig een bom rondgooien tot het onvermijdelijke moment komt dat deze afgaat? Dat is precies de spanning waar Exploding Kittens op gebouwd is. Het is als het ware de kaartspelversie van Russisch roulette, maar spelers blijven schieten tot er maar eentje over is.

Aan het begin van jouw beurt mag je kaarten spelen. Deze kunnen het deck beïnvloeden, kaarten van andere spelers stelen of ervoor zorgen dat je niet van de trekstapel hoeft te trekken. Behalve in dat laatste geval zal een beurt beëindigd worden met het trekken van een kaart van de stapel. In de meeste gevallen gebeurt er dan niets, en een extra kaart is altijd fijn. Maar als je de ‘exploding kitten’ pakt ontploft die, en dan ben je uitgeschakeld.

Eigenlijk is daarmee alles uitgelegd. Kaarten met effecten hebben een duidelijke uitleg, dus er zal weinig verwarring zijn tijdens het spel. Exploding Kittens is daarom erg gemakkelijk om op te pakken en met een aantal vrienden te spelen, zelfs als die helemaal niets met bordspellen hebben. En dat doet het zonder saai te worden. Er is geen diepe strategie, maar de constante spanning houdt iedereen op zijn teentjes en iedereen rond de tafel kijkt vol afwachting, hopend dat die kat eindelijk explodeert tijdens de beurt van iemand anders. Of je reikt zelf met een paniekerig gevoel naar de trekstapel.

Exploding Kittens is, net als elk spel, niet voor iedereen. Zoals eerder gezegd is er geen diepe strategie in aanwezig. Het is zo nu en dan echt wel mogelijk een slimme zet te spelen waar niemand aan dacht, maar het grootste gedeelte van de tijd komt het eigenlijk neer op kansrekenen. Als je daar geen zin in hebt kan je ook maar wat doen, en dat is eigenlijk de leukste manier om te spelen. Als je wil nadenken is dit spel dus eigenlijk iets te simpel. Exploding Kittens is daarom niet iets om een hele avond te spelen, maar eerder voor even tussendoor of voor als de groep al een paar glaasjes achterover heeft geslagen. Binnen deze categorie is het echter wel een absolute topper.

De afbeeldingen op de kaarten passen goed bij de sfeer. Het zijn simpele, bijna kinderlijke tekeningen met een erg lollige uitstraling. Ook een leuk detail, kaarten met hetzelfde effect zullen niet dezelfde afbeelding hebben. Zo zijn er vier exploding kittens en ze ontploffen allemaal op een andere manier. Een eet wat dynamietstaven op, een andere trekt de pin uit een granaat. Dan heb je er een die over het toetsenbord van een legercomputer loopt en een kat die zorgt voor kortsluiting in een ruimteschip. Het is dat kleine beetje extra aandacht aan details dat helpt een spel te verkopen.

De afbeeldingen en beschrijvingen zijn meestal grappen. Dit maakt de kaarten leuk om naar te kijken en lezen. Er is echter wel een probleem met de vertaling. Een voorbeeld is de ‘sla over-kaart’ met de beschrijving “loop als een krab met krabben.” Een Nederlander zal even aan zijn hoofd moeten krabben voor hij door heeft dat dit in het Engels “walk like a crab with crabs” is, waarbij de kaart zowel naar de schaaldieren als schaamluizen verwijst. Dit soort onderbroekenhumor valt wat weg in de vertaling.

Dat betekent dat Exploding Kittens het leukst is in het Engels, maar dan moet de groep daar geen moeite mee hebben. Sommige mensen worstelen meer met taal dan anderen en omdat de kaarten niet symbolen, maar tekst gebruiken als uitleg is het wel taalafhankelijk. Hier wordt de toegankelijkheid van taal in plaats van symbolen toch een tweesnijdend zwaard. Overweeg dus voor aankoop wel even hoe goed jouw vrienden en familie Engels kunnen voor je bepaalt welke versie je aanschaft.

Exploding Kittens is een kaartspel voor de hele familie of vriendengroep. Het is binnen vijf minuten uit te leggen, maar zorgt toch voor de nodige spanning. Ook zit het vol onderbroekenhumor die de meeste mensen wel kunnen waarderen. Het kaartspel is het meest geschikt als iets dat je tussendoor speelt, of iets dat gespeeld wordt als mensen al wat gedronken hebben. Verwacht echter niet een spel waarbij nadenken een voordeel geeft. Heeft deze review jou nieuwsgierig gemaakt? Probeer het spel dan uit op het Spellenspektakel!