Doorgaan naar artikel
Patrick van Meijl
Patrick van Meijl
Redacteur
Profiel

Conclusie

De Blue Yeti X is een erg goede microfoon voor bijna alle toepassingen. Hij is degelijk, stijlvol, multifunctioneel, intuïtief en neemt je stemgeluid erg goed op. De gratis software om je stem nog net wat prettiger te maken, is de kers op de taart.

Een nog regelmatig ondergewaardeerd onderdeel van streamen is het geluid. Natuurlijk moet je een goede pc hebben die grafisch flink kan presteren en ook je webcam moet jou goed in beeld brengen. Maar naast deze en andere zaken is hoe je klinkt ook erg belangrijk. Een haperende, niet heldere en krakende stem is niet prettig, dus is een goede microfoon bijna een must om succesvol te worden met streamen, video’s maken of podcasts uitbrengen. Blue is al jaren een vrij grote speler op dit gebied met hun Yeti-lijn en met de Blue Yeti X brengen ze hun nieuwste product naar contentmakers. Wij hebben deze microfoon goed getest en zijn er zeer over te spreken.

De positieve indruk begint al bij het uitpakken van de doos. De microfoon ziet er namelijk erg stijlvol uit. De matzwarte kleur met glimmende metalen accenten zorgen voor een zakelijke, stoere en strakke uitstraling. Natuurlijk heb je weinig aan deze uitstraling als het ding snel uit elkaar valt, maar dat is niet het geval. De bouwkwaliteit is erg goed. De microfoon zelf voelt solide aan en het standaard is stevig. De bodemplaat waar alles opstaat heeft een flink gewicht, waardoor de Blue Yeti X niet snel zal omvallen of van je bureau zal schuiven.

Zodra je hem hebt uitgepakt, kun je vrijwel direct aan de slag. Voor de mensen die het graag makkelijk houden is het een kwestie van de USB-kabel aansluiten en de microfoon doet het. Je kunt hem meteen instellen als invoerapparaat op je pc en hij zal overal werken. Met de korte bijgevoegde handleiding leer je snel waar de twee knoppen voor dienen en meer heb je ook niet nodig. Met de knop op de achterkant bepaal je namelijk een van de vier invoermogelijkheden. Zo kun je switchen tussen puur het geluid van voor de microfoon, naar een volledig omgevingsgeluid opnemen. De andere twee opties zijn een stereo-opname en van voren en achter opnemen. Dit werkt naadloos en maakt de Yeti X ideaal voor zowel interviews als streaming of zelfs vergaderingen.

blue yeti x Foto: Blue

Aan al deze functies heb je natuurlijk weinig als het geluid niet goed klinkt, gelukkig is ook dit dik in orde. Door de hoge sample-/bitrate en vier condensers kan de Blue Yeti X je stem perfect omzetten in een vloeiend digitaal signaal. We hebben dit getest door verschillende fragmenten op te nemen en iedere keer klonk het alsof het naast je gezegd werd. Ook derden waren het hier mee eens en melden dat we via spraakprogramma’s bijna exact klonken als in het echte leven. Een klein nadeel was dat in de modus die alleen geluid van voor de microfoon zou moeten opvangen, er ook wat omgevingsgeluid was te horen.

Mocht je niet tevreden zijn met hoe je klinkt of de kleurtjes van de led-lichtjes aan willen passen, dan is er de gratis Blue VO!CE-software. Hier kun je je stem nog lichtelijk aanpassen. Je kunt kiezen uit een aantal pre-sets of zelf aan de slag gaan met de verschillende schuifjes. Uiteindelijk maak je je stem hierdoor net wat warmer of scherper, zonder dat dit onnatuurlijk gaat klinken. Perfect om je luisteraars nog net wat meer van je stem te laten genieten. In het programma kun je ook nog standaard instellingen wijzigen zoals volume en hoe hard je jezelf hoort, maar dit kan ook met de tweede knop op de Blue Yeti X die zich aan de voorkant bevindt. Je hebt dus het programma nooit nodig om snel aanpassingen te maken, dit kan allemaal op de microfoon zelf.

Foto: Blue

Het moge duidelijk zijn: we zijn enthousiast over de Yeti X. De microfoon adverteert ermee ideaal te zijn voor streamen, video’s maken en podcasts, en wij zijn het daar mee eens. Uit de doos is het al een multifunctionele microfoon die meteen werkt zodra je hem aansluit. Voor de kenners valt er genoeg aan te passen in de software om het ideale stemgeluid te creëren. Daarnaast ziet de Yeti X er stijlvol uit en is de bouwkwaliteit goed. De bediening is makkelijk en intuïtief en je stemgeluid klinkt zoals het in het echt ook zou klinken. De prijs van ongeveer 180 euro kan nog een nadeel zijn voor sommigen, maar daarmee haal je wel een erg goede microfoon in huis waarmee je veel content kunt gaan maken.