Doorgaan naar artikel
Rutger Engel
Rutger Engel
Hoofdredacteur
Profiel

Conclusie

Door de hoge prijs zijn we kritisch over de luidruchtige ventilatoren. Het extra touchscreen boven je toetsenbord is leuk voor af en toe, maar laat in de huidige uitvoering nog wat te wensen over. Dit neemt niet weg dat de OMEN HP X 2S 15 je games zo goed af zal spelen dat je je desktop niet meer zal missen. Een groter compliment kan je een gamelaptop niet geven.

In september bespraken we de OMEN 15-dh0700nd al en vandaag zullen we kijken naar zijn chiquere (en een stuk duurdere) broertje, de OMEN HP X 2S 15-dg0950nd.

OMEN HP X 2S 15

De OMEN HP X 2S heeft als meest unieke feature een tweede scherm, een touchscreen, direct boven het toetsenbord. Dit kleine beeldschermpje heeft een resolutie van 1080p, net als het hoofdscherm. Gezegd moet worden dat dit in eerste instantie een gouden vondst lijkt; op deze manier kan je namelijk ook makkelijk multitasken als je onderweg bent. Na uitvoerig testen moeten we helaas wel toegeven dat het, alhoewel een welkome toevoeging, toch een beetje een gimmick is. Het is misschien leuk om je strategie voor een spel zo makkelijk bij de hand te hebben zonder de hele tijd op alt+tab te moeten drukken, maar het zal voor ons niet snel een reden zijn om deze laptop aan te schaffen.

Hier komt ook bij kijken dat je dit tweede beeldscherm altijd vanaf een wat onnatuurlijke hoek zal zien. Wil je bijvoorbeeld je Twitter-feed open hebben staan terwijl je aan het gamen bent, dan zullen berichten nauwelijks te lezen zijn als je ook maar een klein beetje onderuitgezakt zit. Nogmaals, een leuke toevoeging, maar uiteindelijk niet veel meer dan een gimmick.

Maar goed, hoe bevalt de X 2S om op te gamen? Het antwoord is: hij bevalt erg goed. Je zal op elke game een goede performance kunnen krijgen, alhoewel de 240Hz verversingssnelheid van het beeldscherm alleen zal schitteren bij de iets oudere games. De wat zwaardere games zullen op de hoogste instellingen de 144 fps over het algemeen net of net niet aantikken.

Toch bevalt het scherm erg en is de performance meer dan goed genoeg voor elke gamefanaat die onderweg wil kunnen spelen. Vrijwel elke game draait bijzonder soepel op de hoogste instellingen. Wil je nou echt per se absoluut elke game op de allerhoogste instellingen kunnen spelen met 240 fps, dan zal je vandaag de dag toch nog een beest van een desktop nodig hebben.

Dat de laptop games goed aankan, dat was ook wel te verwachten met de prijs van zo’n drie- tot vierduizend euro. De X 2S 15 is in verschillende samenstellingen verkrijgbaar, dus je kan zelf kiezen waar je iets meer of minder kracht nodig hebt. Het is interessanter om te kijken naar de overige zaken van dit product in plaats van alleen naar de performance van spellen.

De laptop verbruikt vrij veel energie en dit, in combinatie met het bijzonder smalle design, zorgt ervoor dat de ventilatoren soms wat hard moeten werken. Met name als je een zwaar spel speelt kan het best luidruchtig worden en als jouw oren dit niet makkelijk zelf wegfilteren, kan het aan te raden zijn om in dat geval een headset te gebruiken.

OMEN HP X 2S 15 zijkant

Als je dit hoort, dan vraag je je wellicht ook af hoe lang de batterij meegaat. Met ‘normaal’ gebruik en de aanbevolen batterijstand zal je zo’n twee uur gebruik kunnen maken van de X 2S 15. Let wel op dat je gameprestaties dan al flink verminderd zullen zijn, maar dat geldt voor elke gamelaptop. Ben je echter alleen rustig aan het surfen, dan kan je het tweede scherm uitschakelen en voor de spaarstand kiezen en heb je makkelijk een uur extra de tijd of zelfs meer. Voor het echte gamewerk wil je eigenlijk te allen tijde wel je stekker in het stopcontact kunnen hebben, maar dat is vrij standaard.

Het geluid wordt verzorgd door speakers van Bang & Olufsen. Op een gemiddeld geluidsniveau klinkt dit geweldig en krijg je een bijzonder diep en gelaagd geluid. Als je bijvoorbeeld naar muziek luistert, kan je van elk individueel instrument genieten. Als je alles op het hardst zet, beginnen er wel twee kleine probleempjes op te spelen. Ten eerste is de bas niet zo duidelijk aanwezig als je misschien zou hopen van speakers van een dergelijk niveau. Aan de volledig andere kant van het spectrum, merken we dat sommige hoge noten wat schel beginnen te worden. Dit gooit wat roet in het eten, maar de speakers blijven van een geweldige kwaliteit waardoor je van muziek kan genieten zoals je nog nooit gedaan hebt op een laptop.

Het toetsenbord is misschien niet van de kwaliteit van een duur extern toetsenbord dat specifiek voor gamen is gemaakt, maar heeft een verrassend prettige haptische feedback. De toetsen voelen prettig om in te drukken en geven je vingers net genoeg dat klikkende gevoel zonder dat het na verloop van tijd vermoeiend zal worden, zoals soms wel het geval is.

OMEN HP X 2S 15 achterkant

En dan hebben we alles wel zo’n beetje gehad. De OMEN HP X 2S 15 is een erg dure laptop, maar je zal, tenzij je erg veeleisend bent en alles op de hoogste instellingen met 240 fps wil draaien, er alles wat je wilt mee kunnen doen. In de ruim twee weken dat we het apparaat getest hebben, hebben we op geen enkel moment naar een desktop verlangd en een groter compliment dan dat kan je een gamelaptop niet geven. Het tweede scherm is voor af en toe een leuke gimmick, maar heeft niet genoeg invloed om te zeggen dat we niet meer zonder zouden kunnen en om eerlijk te zijn stond dit tweede scherm 99% van de tijd uit. Met de hoge prijs is het jammer dat de geweldige speakers toch nog een paar minpuntjes hebben en ook de luidruchtige ventilatoren zorgen ervoor dat we net niet de volle vijf sterren kunnen geven. Ben je echter bereid (heel) diep in de buidel te tasten voor een gamelaptop, dan is de OMEN HP X 2S zeker het overwegen waard.