Doorgaan naar artikel
Erwin Voorn
Erwin Voorn
Eindredacteur
Profiel

Conclusie

Asterix & Obelix XXL 3: The Crystal Menhir is best een vermakelijk avontuur, dat verder niets bijzonders doet. Door de matige AI lijkt de game het best tot zijn recht te komen door samen met een vriend te spelen. Dan is het doorlopen van de Romeinse kampementen ook een stuk leuker.

Dankzij een remaster konden we vorig jaar weer even genieten van onze favoriete Gallische helden en ook dit jaar zijn ze weer van de partij. Gelukkig betreft het nu wel een compleet nieuw avontuur. Weet Asterix & Obelix XXL 3: The Crystal Menhir ons te vermaken? Je leest het in onze review.

In Asterix & Obelix XXL 3 is Avina ontvoerd door Ceasar en is het aan ons duo de taak om haar op te sporen en te bevrijden. Daarvoor hebben ze de hulp nodig van het Menhir-kristal, dat in het bezit is van Avina. Dit kristal zal Asterix en Obelix de weg kunnen wijzen. Helaas ontbreken er nog een aantal scherven, waardoor het nog niet krachtig genoeg is om bruikbaar te zijn. Ons duo gaat dan ook op avontuur om de ontbrekende scherven te vinden. Dit kan je in je eentje doen of samen met een vriend, dankzij de coöperatieve modus.

De hoofdmoot in deze game is uiteraard het vechten tegen Romeinse soldaten. Asterix en Obelix hebben dan ook de beschikking over verschillende aanvallen om de soldaten een kopje kleiner te maken. Asterix kan tevens een speciaal drankje opdrinken, waardoor hij tijdelijk sneller beweegt en zijn aanvallen krachtiger zijn. Obelix kan op zijn beurt hun hondje Dogmatix op vijanden afsturen. Ook sjouwt hij het Menhir-kristal met zich mee. Met het verzamelen van de scherven kan dit kristal gebruikt worden om bijvoorbeeld vijanden te bevriezen, waardoor ze trager bewegen. Door het verzamelen van Romeinse helmen kan je de aanvallen verbeteren of bijvoorbeeld een extra hartje aanschaffen voor meer gezondheidspunten.

De gevechten zijn vaak redelijk eenvoudig, maar toch is het jammer dat de AI van je metgezel behoorlijk slecht is. Hij blijft dan ook vaak achter objecten plakken en staat achterover te leunen tijdens de knokpartijen. Slechts heel sporadisch deelt hij een keer een klap uit. Dit is vooral irritant tijdens het doorlopen van Romeinse kampementen. Elke omgeving die je aandoet heeft er een paar en zitten tjokvol met soldaten. Doordat de AI zo slecht is zijn we volledig op onszelf aangewezen, waardoor de kampementen behoorlijk saai worden en we blij waren wanneer we er weer eentje voltooid hadden. Helaas zijn ze een verplicht onderdeel van het verhaal.

Verder heeft elke omgeving nog een paar secundaire opdrachtjes en zijn er een paar voorwerpen om te verzamelen. Deze hebben vrij weinig om het lijf en kun je met een gerust hart negeren. Ook zal je af en toe een simpel puzzeltje moeten oplossen of een kort platform-gedeelte doorlopen. Het hele avontuur is redelijk vermakelijk, maar doet ook verder niets bijzonders en je zal het alweer snel vergeten zijn. Het vechten is oké, maar tegelijkertijd ook behoorlijk repetitief en de AI is van een zeer bedenkelijk niveau. Daarmee haalt Asterix & Obelix XXL 3: The Crystal Menhir een krappe voldoende.

Asterix & Obelix XXL 3: The Crystal Menhir is voor deze review gespeeld op de Xbox One. De game is verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch en pc.