Doorgaan naar artikel
Shovel Knight: King of Cards
Arran Winmai
Arran Winmai
Algemeen manager
Profiel

Conclusie

Shovel Knight: King of Cards heeft uitstekende humor en fantastische gameplay. Het combineert twee verschillende gamegenres op een leuke manier. Als een van de twee genres je niet trekt is dit spel misschien niet voor jou, maar anders is het in alle opzichten top!

De nieuwe Shovel Knight-uitbreiding is hier en wij mochten ermee aan de slag. King Knight vecht zijn weg naar de troon en moet de meesters verslaan in een kaartspel. Als je Shovel Knight: Treasure Trove bezit, is deze uitbreiding volledig gratis! Bovendien komt het tegelijkertijd met Shovel Knight: Showdown. Het kan echter ook als los spel gekocht worden. Maar is Shovel Knight: King of Cards ook een kroonjuweel, of is het niet het spelen waard?

Shovel Knight: King of Cards volgt een nieuw personage: King Knight. Hij wordt bespot: het volk ziet hem als een valse koning, een grap, maar hij is erop uit om het tegendeel te bewijzen. Om dat te doen moet hij de drie koningen verslaan in het beroemde kaartspel ‘Joustus.’ Zijn weg naar de drie koningen is echter lang en onderweg zal hij ook zijn handen vuil moeten maken.

King of Cards heeft, net zoals eerdere Shovel Knight-installaties, de humor er goed in zitten. Het spel neemt zichzelf niet te serieus en het is ook niet bang om King Knight of, indirect, de speler te bespotten. Zo wordt de dappere ‘koning’ steeds lastig gevallen door zijn moeder, die het fantastisch vindt dat hij lekker buiten aan het spelen is. De visuele stijl helpt ook. De kleurrijke wereld van Shovel Knight heeft een prachtige retro-look en deze game is geen uitzondering. Het is uitnodigend voor ervaren spelers, maar gamers die minder oude games gespeeld hebben kunnen het evengoed prima waarderen. Bovendien onderlijnen de wiebelende tekstballonnen de grappen genoeg, zonder ze te veel uit te leggen.

Shovel Knight: King of Cards

De game is opgesplitst in twee onderdelen: 2D-platformen en kaartspellen. Waar in de meeste games een van de twee een minigame zou zijn, is dat hier niet het geval. Ze zitten allebei op de voorgrond en ze wisselen elkaar af. Gelukkig zijn ze beide niet moeilijk om te begrijpen.

Het platform-gedeelte doet uiteraard denken aan Shovel Knight, maar ook aan Celeste. King Knight kan springen en een schouderbeuk uitvoeren. Deze beuk kan ook als een soort sprong gebruikt worden, omdat hij een eindje naar voren schiet en afgronden negeert. Raakt hij echter een muur of vijand, dan springt hij in de lucht en begint hij met tollen. Landt hij tijdens het tollen op een vijand, dan stuitert hij weer omhoog. Dit is een bijzonder systeem waarbij de beuk gebruikt wordt om een grotere afstand af te leggen in de lucht. Hierdoor is de extra sprong ook handig om op hogere plekken te komen. Tegelijkertijd werkt het stuiteren alleen als je eerst iets beukt, dus spelers moeten er slim mee om gaan.

Joustus is een heel ander verhaal. Spelers vergaren gedurende het spel kaarten waarmee ze hun deck kunnen aanpassen. Pas echter wel op, want je kan ook kaarten kwijtraken als je een potje Joustus verliest. Aan het begin van een potje trek je drie kaarten en als het jouw beurt is leg je er een op het speelveld. Er staan pijlen op de kaarten die gebruikt kunnen worden om andere kaarten in die richting te duwen, maar er kan niet tegen een pijl in geduwd worden. Met dit neerleggen en duwen proberen spelers bepaalde velden op het bord te bezetten. Het is een puzzel-achtig spel dat, ondanks de simpele regels, een leuke uitdaging weet te bieden. De handkaarten van de tegenstander zijn zichtbaar, wat helpt met vooruitdenken. Een potje verliezen komt meestal door een foutje die je had kunnen voorkomen, wat ergernissen voorkomt.

Shovel Knight: King of Cards

Beide onderdelen zijn leuk en de simpliciteit zorgt juist voor leuke uitdagingen en puzzels. Dit systeem heeft echter wel het nadeel dat beide segmenten je interesse moeten wekken. Als een speler houdt van zowel platform-spellen als kaartspellen of puzzels, is er geen probleem. Maar omdat beide aspecten hoofdonderdelen zijn, kan het wel gebeuren dat iemand een van de twee niet leuk vindt en daarom afhaakt met King of Cards. Het is niet zoals Gwent in The Witcher 3Dat is een leuke toevoeging die verder volledig genegeerd kan worden.

Dat neemt echter niet weg dat zowel het platformen als Joustus uitstekend in elkaar zitten. De schouderbeuk-mechaniek is leuk om mee te spelen en het is verrassend hoe creatief je ermee om kan gaan. Als het een op zichzelf staande game was zou dit ook top geweest zijn. Joustus is wat simpel voor een losse game, maar de manier waarop het in King of Cards wordt verwerkt is prima. De afwisseling tussen de twee werkt goed en er is een mooie balans gevonden.

Shovel Knight: King of Cards is twee spellen in een, die allebei top zijn. Het enige nadeel is dat ze beiden verplicht zijn. Dat neemt echter niet weg dat ze genoeg speelplezier opleveren. Bovendien heeft de game een uitstekend gevoel voor humor en heeft het een kleurrijke retro-look die game-veteranen en jongere spelers allebei zullen waarderen.

Speel Shovel Knight: King of Cards nu op PlayStation 4, PlayStation Vita, Xbox One, Nintendo Switch en pc. Voor deze review speelden wij op de Switch.