Review: Jumanji: The Next Level

Jaime Andreas, 12 december 2019
Profiel
Jumanji: The Next Level is een goed vervolg met veel humor en avontuur. Het plot is niet vernieuwend, maar de acteurs laten een overtuigende band van vriendschap zien.

In Jumanji: The Next Level keren Dwayne Johnson, Kevin Hart, Jack Black en Karen Gillan terug in de huid van de videogame-personages van Jumanji. In de vorige film werden ze bewoond door vier tieners, nu zijn de dingen een beetje anders. Spencer (Alex Wolff) is al eerder de game weer ingegaan omdat hij zich onzeker voelt over zijn leven en zich fijner voelde als Dr. Bravestone (Dwayne Johnson). Zijn vrienden gaan hem redden, maar per ongeluk worden de opa van Spencer en een oude vriend van Spencers opa meegenomen naar de wereld van Jumanji. Een recept voor hilariteit en verontrustende situaties.

Dwayne Johnson en Kevin Hart worden dus bewoond door twee oude mannen. Dit levert de hilarische situatie op dat zij geen idee hebben waar ze zijn of wat een videogame überhaupt is. Vooral Hart weet overtuigend een oude man te spelen door zijn constante verwarring en langzaam praten. Je zou denken dat je hier snel zat van wordt, maar dat valt mee en dat komt door Jack Black en Karen Gillan. Beide acteurs hebben een veel grotere rol in de film doordat zij wel weten wat ze moeten doen en de leiding moeten nemen over de groep. Black en Gillan zijn constant aan het bekvechten met elkaar en hebben een goede dynamiek. Vooral Black, die in de film bewoond wordt door drie verschillende mensen, laat een knap staaltje acteerwerk zien en is bovendien onwijs grappig. Constant wordt er geklaagd over hoe nutteloos hij is als gamepersonage.

Het plot is verder redelijk hetzelfde als in de eerste film. De groep moet een stel lastige levels doorstaan om vervolgens een juweel af te pakken van een man die kwaad in de zin heeft voor de wereld van Jumanji. Het is de bekende weg, maar het werkt. De film zit vol mooie visuals en plekken zoals een gigantische woestijn of een dikke jungle. Verder wordt er ook gebruik gemaakt van klassieke Jumanji-elementen zoals aparte wilde dieren die gek worden. Het is een spectaculair avontuur om te zien.

Niet alleen is het heel erg grappig dat die oude mannetjes in Jumanji zitten, ook zorgt het voor emotionele momenten en een verfrissende kijk op ouder worden. De twee oude mannen zijn oude vrienden en rakelen zo nu en dan herinneringen met elkaar op over vroeger en waarom ze geen contact meer hebben met elkaar. Het laat de vier jonge vrienden zien hoe belangrijk het is om eerlijk tegen elkaar te zijn. Een mooi element van de film.

Al met al is Jumanji: The Next Level een goed vervolg. Het is avontuurlijk, vermakelijk, soms een beetje sentimenteel en voornamelijk heel grappig. De acteurs zijn allen aan elkaar gewaagd en laten een overtuigende band van vriendschap zien. Het plot is niet heel vernieuwend, maar waarom zou je een winnend team veranderen?