Doorgaan naar artikel
Jeffry van Geel
Jeffry van Geel
Algemeen manager
Profiel

Conclusie

De Philips Hue HDMI Sync Box maakt van je games, je films en je series een nieuwe en intense beleving. Alhoewel je hier natuurlijk wel flink voor moet investeren, is dit zeker de moeite waard. Vooral wanneer je reeds lampen in huis hebt, is deze uitbreiding bijna een must have voor iedere entertainmentfan.

Als je op zoek gaat naar goede slimme verlichting dan kom je al gauw uit bij Philips Hue. Het merk, tegenwoordig onderdeel van het Eindhovense Signify, is op veel vlakken de meest innovatieve op de markt op dit gebied en kwam recent met de Philips Hue HDMI Sync Box als nieuwe uitbreiding. Het was al mogelijk om via de Sync Box-functionaliteiten je licht af te stemmen op je computerbeeld, maar nu kan dit ook op je televisie.

De Philips Hue HDMI Sync Box is op zichzelf een relatief simpel apparaat. Het ziet er uit als een soort van HDMI-switch, gegoten in een strak design. Dit zorgt ervoor dat het apparaat niet misstaat in de meeste huishoudens. Daarnaast functioneert het ook echt als HDMI-switch, alhoewel hier niet de basisfunctionaliteit ligt.

De techniek achter de Philips Hue HDMI Sync Box is simpel en toch heel doeltreffend. Het apparaat analyseert de beelden die het binnenkrijgt in een eigen processor. Omdat dit via een apart kanaal loopt en de beelden via een ander kanaal zonder vertraging doorstuurt zul je niet tegen vertraging lopen. Vooral voor gamers is dit natuurlijk een zeer belangrijk aspect. Het beeld dat wordt geanalyseerd, zal worden omgezet in licht. Tijdens de installatie kun je zelf aangeven welke lampen je onderdeel wilt maken van het de Philips Hue HDMI Sync Box-area en waar ze staan. Dit laatste is van belang, omdat de kleur die wordt uitgezonden afhankelijk is positie van de lamp. Hier ligt ook direct het grote verschil met bijvoorbeeld Ambilight. Alhoewel dit ook van Philips is, is het met elkaar gekoppeld. Dit komt doordat het televisiemerk van Philips bij een ander bedrijf in handen is dan Signify.

Het verschil tussen Ambilight en de zit hem in twee zaken. Ambilight werkt als een soort van uitbreiden van de randen van je beeld, terwijl de Philips Hue HDMI Sync Box je hele beeld analyseert. Daarnaast kun je bij de Philips Hue HDMI Sync Box ook lampen ook op andere plekken dan achter je televisie neerzetten. Hiermee creëer je een veel intensere beleving omdat je echt in het licht zit. De uiteindelijke effecten van de Philips Hue HDMI Sync Box worden groter wanneer je meer lampen gebruikt. Belangrijk is wel dat de lampen voorzien van de optie om kleur te gebruiken en niet alleen wit of warm licht kunnen produceren.

Philips Hue HDMI Sync Box

Zoals eerder gezegd is de Philips Hue HDMI Sync Box vooral geschikt voor films, series en consoles. En dan geldt natuurlijk, hoe meer intensiviteit op beeld, hoe meer intensiviteit in de lampen. Tijdens het testen hebben we onder andere Star Wars-films en -games gebruikt om te testen. Dit zijn ook echt de momenten waarop je de box aanzet. Het extra licht om je heen zuigt je nog meer in het verhaal en voelt als precies dat ene ding waarmee je film- game- of seriebeleving nog net een beetje beter kon worden. Doordat je hele huiskamer wordt betrokken is de beleving bijna net zo goed als in een bioscoop.

Als we dan een beperking moeten noemen van de Philips Hue HDMI Sync Box is het dat deze alleen werkt via apparaten die met een HDMI-kabel zijn aangesloten op je televisie. Helaas is er geen andere mogelijkheid en kun je dus televisiezenders en Smart-apps die direct op je televisie worden verwerkt niet mee worden genomen. Maak je echter gebruik van bijvoorbeeld een gameconsole, AppleTV of Chromecast dan werkt dit wel.

De Philips Hue HDMI Sync Box is dat wat iedere game-, film- of serieliefhebber eigenlijk in huis moet hebben. Zeker wanneer je via externe bronnen je televisie gebruikt, brengt de box een beleving in huis, die je nooit eerder hebt kunnen ervaren! En alhoewel het een flinke investering is wanneer je nog geen Hue hebt, is het iedere euro waard!