Doorgaan naar artikel
Stefan Manenschijn
Stefan Manenschijn
Filmredactiemanager
Profiel

Conclusie

Wanneer je op zoek bent naar een fraai ontworpen beeldscherm met prima eigenschappen, dan is de AOC Q27T1 perfect voor jou. Zijn gaming en en het kunnen bevestigen aan een VESA-standaard echter belangrijke criteria, dan ben je hier aan het verkeerde adres.

AOC is een goede bekende als het draait om monitoren. Met een uitgebreide lijn schermen proberen zij verschillende doelgroepen te bedienen. Een van de meest recente daarvan is de AOC Q27T1, een monitor ontworpen door de Porsche designstudio die de show moet gaan stelen op je bureau. Is deze naast zijn fraaie uiterlijk ook aan te raden voor dagelijks gebruik?

Dat er extra aandacht aan het uiterlijk van de Q27T1 is besteed, wordt meteen duidelijk wanneer we het scherm uit de doos halen. Het eerste dat opvalt is de mooie voet waarop de monitor leunt. Deze is erg minimalistisch en past erg goed bij het frameloze ontwerp van het scherm zelf. Dit ontwerp wordt alleen onderbroken door een kleine zwarte balk onderaan, waar we de verschillende knopjes mooi weggewerkt terugvinden. Ook de achterkant is erg fraai en zonder poespas. Het enige dat we terugvinden is een klepje waar zich de aansluitingen achter bevinden, waardoor je na het aansluiten van je computer eigenlijk niets terugziet van de aansluitingen. Erg mooi.

Helaas komt het fraaie ontwerp niet zonder minpunten. Zo is het niet mogelijk om het scherm in hoogte te verstellen, waardoor wij al snel een wat minder fraaie verpakking met printerpapier onder het scherm hebben gezet om hem op de juiste hoogte te krijgen. Nu zijn daar natuurlijk wel mooiere oplossingen voor, maar houdt hier rekening mee voor je de Q27T1 aanschaft. Datzelfde geldt voor het feit dat er geen VESA-aansluitingen aanwezig zijn. Vanuit esthetisch oogpunt begrijpelijk, maar mocht je je scherm dus aan een standaard willen bevestigen, dan zul je verder moeten zoeken.

AOC Q27T1

Qua aansluitingen vinden we twee HDMI-poorten, een DisplayPort- en een koptelefoon-aansluiting terug. Dit is ruim voldoende om de benodigde apparatuur aan te sluiten en zorgt ervoor dat eigenlijk elke gebruiker met het beeldscherm aan de slag kan.

Als we kijken naar de beeldeigenschappen worden we erg enthousiast. De QHD-resolutie (2560×1440) zorgt ervoor dat alles behoorlijk scherp wordt getoond, iets waar Full HD-schermen ons nog wel eens in willen teleurstellen. Vooral voor het lezen van teksten of productief werk is een scherm met deze resolutie een duidelijke meerwaarde. Ook op het gebied van kleuren staat de Q27T1 zijn mannetje. Het contrast is uitstekend en de kleuren knallen werkelijk van je scherm. Qua kleurechtheid kan het wellicht wat beter, maar dan hebben we het ook over een andere prijsklasse beeldschermen. Daarnaast is het scherm met 27 inch lekker groot, waardoor het werken met meerdere vensters op je bureaublad prima kan.

Mocht je een fanatieke gamer zijn, dan doe je er wel verstandig aan om even verder te kijken. De refresh rate van 75hz is niet slecht, maar zeker voor gaming niet afdoende. In dezelfde prijsklasse vind je ook schermen terug met een 144hz refresh rate, wat het spelen van games een stuk prettiger maakt.

Of deze monitor geschikt voor je is, is erg afhankelijk van de situatie waarin je hem wilt gebruiken. Ben je op zoek naar een strakke designmonitor voor op je bureau, dan haal je met de Q27T1 een scherm in huis dat zeker zijn mannetje staat. De kleuren zijn prima, de resolutie uitstekend en het scherm is meer dan groot genoeg. De monitor kent echter ook duidelijke minpunten in de vorm van het niet in hoogte kunnen verstellen, de lage refresh rate en het ontbreken van VESA-aansluitingen.