Doorgaan naar artikel
Britt Luttik
Britt Luttik
Redacteur
Profiel

Conclusie

Anno 1800 The Passage is een fantastische uitbreiding, perfect voor de komende wintermaanden.

Nog niet zo heel lang geleden werden we getrakteerd op een nieuwe Anno 1800-DLC: Sunken Treasures. Voor deze koude wintermaanden staat weer een nieuwe update voor de deur: Anno 1800 The Passage. Deze DLC neemt ons mee op een ijzige expeditie, waar we op zoek gaan naar de vermiste man van Lady Jane Faithful. Of deze ijskoude expeditie ons hart weet te verwarmen, lees je in de review.

Ondanks dat Anno 1800 al een tijdje uit is, heeft ontwikkelaar Blue Byte zeker niet stilgezeten. Zoals toegezegd werd eerder de DLC Sunken Treasures, The Anarchist en Botanica uitgebracht, allen boordevol met nieuwe content. Daarnaast worden er tussendoor nieuwe verbeteringen toegevoegd zoals een dag-en-nacht-cyclus. Wat dat betreft worden we zeker niet teleurgesteld en daardoor zijn de verwachtingen voor The Passage al redelijk hoog. Het prettige is dat, net zoals de voorgaande uitbreidingen, de DLC naadloos geïntegreerd wordt met bestaande games, zodat je niet volledig opnieuw hoeft te starten. Daar staat wel tegenover dat deze pas speelbaar is wanneer de Engineer Citizen Tier is vrijgespeeld.

Anno 1800 The Passage

De allereerste quest die verschijnt, is een hulpkreet van Lady Jane Faithful, wiens man enkele jaren geleden vermist raakte in de Arctic. Ze hoopt op jouw hulp in het reddingsteam en belooft een royale beloning. De reis is echter niet zonder de nodige hobbels en er wacht een akelige lot als je je niet goed voorbereid. Zoals iedere expeditie begint het met een schip kiezen en goed bevoorraden. De tocht zit vol met gevaarlijke dilemma’s waar de juiste bevoorrading net het verschil kan maken. Gelukkig arriveert het schip veilig in een sprookjesachtig, maar vooral koud ijs-landschap.

The Passage geeft ons een gloednieuw continent, twee nieuwe Citizen Tiers en een compleet nieuw vervoersysteem, namelijk zeppelins. De extra dimensie die een vliegend schip weet te bieden, is een van de elementen waardoor Ubisoft en Blue Byte spelers blijven verrassen. Ondanks dat het systeem van een stad opbouwen, productie opzetten en groeien hetzelfde blijft, voelt de content compleet verfrissend en nieuw aan. Bovendien zitten er voldoende nieuwe gebouwen en andere mechanieken tussen om rekening mee te houden. Aangezien het ijskoud is, moeten de inwoners warm gehouden worden door een verwarmingssysteem. De productieketen is deels veranderd, aangezien kolen nu een vitaal onderdeel zijn om bewoners warm te houden.

Anno 1800 The Passage

Waar we voorheen enorme stukken land hadden om flink op uit te bouwen, worden we hier uitgedaagd met een stuk kleinere eilanden. Bovendien is het nu veel belangrijker om in de gaten te houden of alles in goede banen loopt. Als er niet genoeg verwarmd wordt, krijgen de mensen het koud. Aan de andere kant moet er ook voldoende bronnen zijn om hiervoor te zorgen, wat op zijn beurt weer de nodige ruimte kost. Daarbij hebben we het nog niet eens gehad over de Arctic Flu, een ziekte die hele dorpen kan platleggen. Er is meer dan voldoende uitdaging en zestig nieuwe quests doen daar nog eens een schepje bovenop.

De toevoeging van nog een nieuwe wereld, bovenop de al bestaande, kan zorgen voor een licht gevoel van chaos. Gelukkig zit de update niet alleen vol met nieuwe content, maar ook optimalisatie van bestaande functies en bug fixes. Doordat de structuur van de gameplay hetzelfde blijft, valt het gevoel van chaos eigenlijk mee. De grafische effecten van het winterlandschap in combinatie met de geluidseffecten en muziek, geeft het totaalplaatje iets magisch. Daardoor wil je soms bijna vergeten dat de andere werelden ook wat aandacht nodig hebben. Toch zorgen de opdrachten en de verraderlijke omgeving voor de nodige uitdaging, die dan weer afgewisseld kan worden met het dagelijkse leven in The Old World. Het totaalplaatje is indrukwekkend en we zijn aangenaam verrast met wat The Passage ons brengt.

Anno 1800 The Passage

Anno 1800 The Passage is een duidelijk voorbeeld van DLC waar we graag onze portemonnee voor open trekken. Hoewel de game in de basis hetzelfde en vertrouwd blijft, is er meer dan voldoende nieuwe content om ons bezig te houden. Het landschap is een fantastische keuze en biedt meer diepgang en uitdaging in bestaande gameplay-elementen. Daarnaast zijn de luchtschepen een fantastische toevoeging, die we tijdens het spelen zo snel mogelijk de lucht in wilden sturen. Blue Byte en Ubisoft hebben meer plannen voor Anno 1800 in 2020 en met deze kwaliteit zijn we erg benieuwd naar de volgende uitbreiding.