Doorgaan naar artikel
Erwin Voorn
Erwin Voorn
Eindredacteur
Profiel

Het duurt nog maar een aantal dagen voordat 2019 voorbij is en we gaan beginnen aan 2020. Dat betekent dat er een nieuw decennium aan zit te komen en we kunnen gaan kijken wat de beste game was van de afgelopen tien jaar. Deze keer is Erwin aan de beurt om aan te geven wat zijn game van het decennium was.

Mass Effect 2

Het grappige is dat ik deze fantastische reeks bijna nooit gespeeld zou hebben. Het begon allemaal met het uitschakelen van die bommen aan het begin van Mass Effect. Na de tweede poging om die verrekte bommen onschadelijk te maken, was ik er al klaar mee. Ik had toen, en nu nog steeds, geen geduld. Uit frustratie besloot ik maar om NHL 08 te gaan spelen. Lekker potjes Rangers vs Islanders spelen (vraag me niet waarom). Na dit dagen te hebben volgehouden, zei een stemmetje in mij om die game met die rot bommetjes nog eens een kans te geven. Na twee nieuwe pogingen kwam ik eindelijk langs dat stukje (zo moeilijk was het nou ook weer niet) en ging er een prachtige wereld voor mij open.

Toen kwam Mass Effect 2 en ik werd meteen verliefd. De gameplay en de combat was een stuk beter geworden en het verkennen van het sterrenstelsel een stuk uitgebreider. De Collectors als nieuwe vijand was erg tof en een geweldige game eindigde met die meeslepende Suicide Mission. Doordat je de gehele game in zo’n 60 à 70 uur kon voltooien, heb ik hem dan ook drie keer uitgespeeld. Iets dat me tegenwoordig niet meer lukt.

Jammer dat BioWare als bedrijf grote veranderingen doormaakte en in de grijpgrage handjes van Electronic Arts viel. Mass Effect 3 was nog wel goed, al werd die game de nek omgedraaid door de multiplayer. Ik kan er nog steeds niet bij hoe je spelers kan forceren om de multiplayer te moeten spelen om dat ‘perfecte’ einde te halen. Wat mij betreft een grotere fout dan het matige slot. En Andromeda was een behoorlijk grote teleurstelling. Gelukkig zijn er nog de herinneringen aan dat fantastische tweede deel.