Doorgaan naar artikel
Patrick van Meijl
Patrick van Meijl
Redacteur
Profiel

Het duurt nog maar een aantal dagen voordat 2019 voorbij is en we gaan beginnen aan 2020. Dat betekent dat er een nieuw decennium aan zit te komen en we kunnen gaan kijken wat de beste game was van de afgelopen tien jaar. Deze keer is Patrick aan de beurt om aan te geven wat zijn game van het decennium was.

Het is wel een grote opgave: even een game kiezen die voor mij het beste was in het afgelopen decennium. Ga ik voor degene waarbij het verhaal me een traantje liet wegpinken, waarvan de graphics me uit m’n stoel lieten vallen of waar ik met vrienden het meeste plezier mee heb gehad. Uiteindelijk ben ik gegaan voor het spel waar ik de afgelopen jaren bijna verslaafd aan ben geraakt, het spel waar ik naartoe terug blijf gaan door de vele updates en de grote fun-factor.

Path of Exile (2013)

Het actie-RPG-genre heeft mij geboeid sinds ik in aanraking kwam met Diablo 2. Vooral met het vervolg op die titel ging ik er volledig in op, maar er mistte toch wat. Af en toe las ik iets op internet over Path of Exile, bijvoorbeeld dat er weer een nieuwe league (een update met nieuwe gameplay waarbij je volledig opnieuw begint met je personage) aankwam die iets leuks introduceerde. Af en toe speelde ik wat, werd ik overrompeld door de complexiteit en stopte ik niet veel later, ondanks dat het toch wel erg leuk was.

Path of Exile begint ook echt indruk te maken als je er induikt. Sinds 2013 is het spel officieel uit en er blijven maar nieuwe gameplay-elementen, gebieden, vaardigheden en andere dingen toegevoegd worden. Ondertussen is het een spel waarbij je je personage uitbouwt in de leuke en uitdagende verhaallijn en vervolgens aan de slag gaat met de nog veel uitgebreidere endgame die eindeloos is.

Het is het perfecte voorbeeld van een free-to-play-game aangezien je het volledige spel gratis kunt spelen en met geld je ervaring nog wat beter kunt maken. Voordat je echt geld moet gaan uitgeven, ben je zo’n honderd uur verder en hebben de ontwikkelaars het ook wel verdiend. Ondertussen heb ik ruim zeshonderd uur gespeeld en ik heb er nog lang geen genoeg van. Ik blijf maar terugkomen om een nieuwe build of de nieuwe league uit te proberen en mezelf steeds verder te pushen in de endgame.

Daarnaast heeft Path of Exile een vrij toffe community met een actieve Discord waar je geholpen kunt worden en een Reddit-pagina waar ontwikkelaars ook regelmatig het gesprek aangaan met spelers. Er is geen een ervaring zo leuk als bij een nieuwe league te gaan spelen en je bevindingen op Reddit te delen om er samen achter te komen hoe het allemaal werkt en wat er nieuw is.

Ondertussen gaat de ontwikkeling door en komt er een hele nieuwe game met nieuwe verhaalmodus aan in de vorm van Path of Exile 2 en kun je binnenkort zelfs onderweg spelen met Path of Exile: Mobile. Genoeg nieuwe avonturen die er aankomen en genoeg om nog even bezig te blijven, dus: “stay sane Exile” en hopelijk zie ik je in Wraeclast!