Doorgaan naar artikel
Tessa’s optreden top 3 van 2019
Tessa Peters
Tessa Peters
Redacteur
Profiel

Terwijl de festivalagenda voor 2020 langzaam volstroomt, kijken we nog even terug naar 2019. Binnenkort mogen jullie door te stemmen op de NWTV-awards bepalen welk festival afgelopen jaar het beste was. Ter inspiratie deelt de festivalredactie nu alvast een aantal persoonlijke top 3’s van de beste optredens dit jaar. Dit is de persoonlijke top drie van Tessa:

1. P!nk

Johan Cruijff ArenA, Amsterdam

P!nk is al jaren een van mijn favoriete artiesten en ik was dan ook erg blij dat ik afgelopen juni in de Johan Cruijff ArenA de kans kreeg om haar weer eens live te zien. P!nk geeft niet zomaar concerten, ze geeft shows. Elk nummer heeft zijn eigen decor en zijn eigen act. Zo werd het duet Revenge voorafgegaan door een filmpje over een wel erg luguber attractiepark (“Revenge Land”) en werd, bij gebrek aan de echte Eminem, een enorme, bewegende Eminem-pop ingeschakeld. Bij de afsluiter So What vloog P!nk letterlijk over het publiek heen, zodat ook de mensen in de nok van de ArenA een glimp konden opvangen van deze wereldster.

Maar wie denkt dat P!nk het puur van de show moet hebben, heeft het mis. Ook haar zang was spot on. Bij de kleinere liedjes werd alle poespas van het podium gehaald en kon je even genieten van enkel en alleen de muziek. Het enige minpunt van het optreden was de slechte akoestiek van de ArenA, waar ik van tevoren voor gewaarschuwd was door vriendinnen die P!nk op Rock Werchter gingen bekijken. Maar ja, daar was de coole Eminem-pop er weer niet bij. Het perfecte optreden bestaat niet, maar P!nk kwam dit jaar een heel eind.

2. De Staat

Doornroosje, Nijmegen

De Staat is tegenwoordig niet meer weg te denken van de Nederlandse festivals en stond afgelopen jaar onder andere op Paaspop en Appelpop. Toch komen de lichtshows en de intensiteit van de muziek wat mij betreft pas echt goed tot hun recht in een zaal. De Staat sloot dit jaar af met een clubtour, eindigend met 3 uitverkochte shows in thuisstad Nijmegen. Daar was te zien dat de bandleden precies weten waar ze mee bezig zijn: een superstrakke show neerzetten. Hoogtepunten waren Pikachu, waarbij zanger Torre Florim wordt bijgestaan door toetsenist Rocco Hueting in zowel zang als (bizarre) dans, en het alom bekende Witch Doctor, het moment waarbij het publiek alle adrenaline kwijt kan in een enorme circle pit. Volgens mij mag Editors in z’n handjes knijpen dat De Staat komende zomer hun voorprogramma verzorgt.

3. White Lies

Paaspop, Schijndel

De grote hit Farewell to the Fairground is inmiddels alweer tien jaar oud, maar met het nieuwe album Five had White Lies genoeg reden om te touren. Als onderdeel daarvan stonden ze afgelopen voorjaar in een bomvolle Phoenix-tent op Paaspop. Het unieke stemgeluid van zanger Harry McVeigh werd daarbij vergezeld door uitgebreide lasershows. De oude hits kregen het publiek al snel enthousiast, maar ook de nummers van het nieuwe album sloegen goed aan. Op naar de volgende tien jaar?

Foto: Tessa Peters