Review: Razer Basilisk Ultimate

Johan van de Westerlo, 10 februari 2020
Profiel
De Razer Basilisk Ultimate is een erg fijne muis en kan vrijwel overal voor worden ingezet. Ondanks dat deze draadloos is heb je tijdens het gamen geen last van vertragingen. Met de compacte dock kan je te allen tijde je muis snel opladen. De prijs is ietwat aan de hoge kant, maar je hebt dan ook wel een professionele muis die goed in de hand ligt, naar wens is aan te passen en ontwikkeld is met het oog op duurzaamheid.

Razer heeft nieuwe modellen toegevoegd aan hun muizen-assortiment, waarvan de Razer Basilisk Ultimate de meest luxe uitvoering is. Het is een volledig draadloze gamingmuis en wij mochten deze flink aan de tand voelen. Wat wij ervan vonden lees je in deze review.

De muis wordt geleverd in de herkenbare Razer-verpakking waar we bij het openmaken van de doos onder meer de muis aantreffen, maar ook een kleine dock en een losse USB-kabel. Je kan hiermee kiezen of je de muis met de kabel rechtstreeks aansluit op de pc of laptop, maar je kan de kabel ook in het dock stoppen waar je de muis op kunt plaatsen om deze weer op te laden als je hem draadloos gebruikt. De muis zelf heeft een klein compartiment waar een USB-dongel is geplaatst. Deze dongel kan tevens in het dock worden gestoken om de muis draadloos te kunnen verbinden met de computer.

Als we de muis beter bekijken heeft het een strak en futuristisch design. De zijstukken zijn met rubber afgewerkt voor extra grip waarbij de rest van de muis glad aanvoelt. Er kan zelfs een extra knopje worden toegevoegd in twee verschillende maten bij de duim. Je kan hier eventueel een specifieke handeling aan koppelen. Uiteraard is ook de Razer Basilisk Ultimate voorzien van RGB-verlichting waarmee je middels de Synapse-software elke denkbare kleur kan instellen in verschillende patronen. Op de rug van de muis zal het Razer-logo en muiswiel oplichten en aan de zijkant van de muis is ook de verlichting zichtbaar. Ook bij het oplaadstation is aan de onderkant verlichting aanwezig.

De Basilisk Ultimate ligt erg fijn in de hand en beweegt ook lekker soepel over vrijwel elk oppervlak. Daarnaast kan je de muis ook nog personaliseren door de functies van de knoppen aan te passen of om gebruik te maken van verschillende DPI-instellingen. Hoe hoger de DPI wordt ingesteld hoe sneller de cursor over het scherm beweegt. Voor de vlugge gamers onder ons kan de DPI van de Basilisk Ultimate tot wel 20.000 ingesteld worden, wat echt bijzonder hoog is. Aan de onderkant van de muis treffen we nog een ander wieltje aan. Hiermee is het mogelijk om de weerstand van het scrollwieltje aan te passen. Wanneer je de weerstand minimaliseert dan kan je soepel scrollen en voel je geen “klik”wanneer je de scrollregel passeert. Wanneer je de maximale instellingen gebruikt dan is de klik ook duidelijk merkbaar en dit wordt vaak gekozen als je wat preciezer wilt scrollen. Het verminderen van de weerstand zorgt helaas niet voor de “infinite scroll”-ervaring waarbij je met een flinke zwier “oneindig” kan blijven scrollen.

Met de aanwezige accu kan je ongeveer 100 uur van de muis gebruikmaken voordat je hem dient op te laten. Wanneer de batterij een laag niveau bereikt zal dit zichtbaar zijn aan onder andere de verlichting op het dockingstation. De verlichting zal hierbij langzaam rood knipperen wat voor jou het teken is om de muis op te laden. Mocht je toch nog even door willen gaan kan je altijd de kabel rechtstreeks op de muis aansluiten en bekabeld verder gaan. Een andere manier is om de muis op het dock te plaatsen. Doordat het een vrij klein dock is, is het af en toe wel lastig om direct de muis goed te kunnen plaatsen.

De adviesprijs van €189,99, voor de muis inclusief dock, ligt wel wat aan de hoge kant in vergelijking tot veel andere draadloze muizen, maar is zijn geld zeker waard gezien de hoogwaardige kwaliteit en duurzaamheid van de onderdelen. Zo garandeert Razer dat de optische schakelaars minimaal 70 miljoen klikken mee zouden moeten gaan. Daarmee kan je jarenlang genieten van een gamingmuis van hoge kwaliteit voor elke game, in elke situatie.