Review: Jojo Rabbit

Jaime Andreas, 04 januari 2020
Profiel
Een aanrader voor iedereen die toe is aan goede satirische humor. Jojo Rabbit is schurend, emotioneel en onwijs grappig.

Wanneer de kleine Jojo Betzler ontdekt dat zijn moeder (Scarlett Johansson) een Joods meisje op zolder verborgen houdt, staat zijn wereld op stelten. Jojo is namelijk lid van de Hitlerjugend en ziet zichzelf als een echte nazi. Hij krijgt zo nu en dan goede raad van zijn denkbeeldige vriend Adolf Hitler, maar toch begint hij twijfels te krijgen over zijn nationalisme en vraagt zich af of de verhalen die hij heeft gehoord over Joden wel waar zijn. Hoe hij hiermee omgaat zie je in Jojo Rabbit.

Jojo Rabbit is een humoristische oorlogsfilm van de regisseur Taika Waititi (Thor: Ragnarok) die zelf ook de denkbeeldige Adolf Hitler is. De film is confronterend, schuurt en is niet verlegen om alle verschrikkelijke dingen uit het nazitijdperk te laten zien. Zoals tegenstanders van het regime die worden opgehangen, Joden die onderduiken en Duitse kinderen die gemanipuleerd worden. De film laat deze verschrikkelijke dingen zien en is ook niet bang om af en toe een grapje te maken over gevoelige dingen.

Tegelijkertijd heeft de film een perfecte balans van humor, emoties en de harde waarheid. Adolf Hitler als denkbeeldige vriend van Jojo is hilarisch wanneer hij hem allerlei soorten advies probeert te geven en ook Jojo Rabbit zelf is een geinig kind dat langzamerhand meer van de wereld om hem heen ontdekt. Deze film geeft buikpijn van het lachen, maar zorgt ook voor de nodige tranen.

Hier en daar duurt de film wat lang, maar hierdoor kan wel getoond worden wat voor groei Jojo Rabbit doormaakt. Hij krijgt namelijk zijn twijfels bij zijn blinde nationalisme, zeker ook wanneer al snel duidelijk wordt dat ook zijn moeder geen grote fan is van de oorlog en het Joodse meisje op zolder niet zo verschrikkelijk is als hij had verwacht. Het is aandoenlijk om te zien hoe hij worstelt met zijn gedachten.

De oorlog door kinderogen is een mooi perspectief en dat ervoor wordt gekozen om dit aan te vullen met satire en ironie, is gewaagd. Taika Waititi weet een mooi verhaal neer te zetten.

Al met al is Jojo Rabbit een grote aanrader voor iedereen die toe is aan goede satirische humor. Jojo Rabbit is schurend, emotioneel en onwijs grappig.