Doorgaan naar artikel
Stefan Manenschijn
Stefan Manenschijn
Filmredactiemanager
Profiel

Vandaag zijn de films, acteurs en actrices bekendgemaakt die kans maken op een felbegeerde Oscar. Joker is daarbij de favoriet met in totaal elf nominaties, waaronder die van beste film. Ook The Irishman, 1917 en Once Upon a Time….in Hollywood zijn met tien nominaties sterk vertegenwoordigd, wat meteen laat zien dat 2019 een bijzonder sterk filmjaar was.

Naast bovenstaande drie films maken ook Ford v FerrariJojo RabbitLittle WomenMarriage Story en Parasite kans om tot beste film van het afgelopen jaar uitgeroepen te worden.

Bij de beste acteurs zien we veel goede bekenden terug, waaronder natuurlijk Joacquin Phoenix voor zijn rol als de gestoorde Joker. Ook Antonio Banderas (Pain and Glory) en Adam Driver (Marriage Story) zijn goede kanshebbers.

Bij de dames heeft Scarlett Johansson de meeste kans op een beeldje. Ze is zowel voor haar rol in Marriage Story, als haar bijrol in Jojo Rabbit genomineerd. Naast Johansson maken ook Saoirse Ronan (Little Woman), Cynthia Erivo (Harriet), Renee Zellweger (Judy) en Charlize Theron (Bombshell) kans op de titel beste actrice.

De 92ste uitreiking van de Academy Awards zal plaatsvinden op 9 februari.