Doorgaan naar artikel
Patrick van Meijl
Patrick van Meijl
Redacteur
Profiel

Conclusie

De LG UltraGear 27GL850 is een onwijs mooi scherm dat uitblinkt in verversingssnelheid, design, synchronisatie-technologie en het heldere kleurenpalet. Het enige kleine nadeel is de IPS Glow.

Zodra je een dikke gaming pc thuis hebt staan, wil je natuurlijk wel al je spellen zo goed mogelijk ervaren. Een monitor is daarbij een belangrijk aspect omdat die de beeldsignalen verwerkt en aan jou laat zien. Met een erg goedkope of slechte monitor zul je niet snel alles uit een game pc halen, dus is op zoek gaan naar een goed beeldscherm geen slecht idee. Wij hebben de LG UltraGear 27GL850 uitgetest, een 2k 27 inch scherm met een hoge verversingssnelheid en misschien wel een van de beste monitoren die nu verkrijgbaar is.

De combinatie van resolutie en schermdiagonaal is eigenlijk perfect. 27 inch is best groot en je kunt precies het hele scherm zien op normale afstand. Daarnaast zorgt de 2k-resolutie ervoor dat de letters in games en Windows over het algemeen iets kleiner worden, maar het is nog goed leesbaar. Bij 4K zul je bijvoorbeeld soms de lettergrootte of UI moeten aanpassen als het scherm te klein is, maar bij de LG UltraGear 27GL850 is dat niet nodig. De resolutie zorgt daarnaast natuurlijk voor meer pixels, waardoor alles meer details heeft.

Waar het scherm zich echt in onderscheid is de helderheid. Alle kleuren zijn onwijs helder en spatten van het beeldscherm af. Dit komt door een onwijs breed kleurenspectrum en alle games die wij ermee hebben uitgetest, kregen hierdoor een extra laag beleving. Daarnaast zorgt de verversingssnelheid van 144 Hz ervoor dat zelfs de snelste actie soepel verloopt en je dus met maximaal 144 fps kunt gamen. Naast dat alles onwijs kleurrijk is, speelt het zich dus ook soepel voor je neus af. Het contrast had nog wel iets beter gekund en doordat het een IPS-scherm is, heb je wat last van IPS Glow, dit zijn een soort witte vlekken in de hoeken van je scherm die vooral opvallen bij erg donkere beelden.

LG UltraGear 27GL850 Foto: LG

Een nadeel hiervan is vaak dat er synchronisatieproblemen tussen je pc en scherm zijn. Hierdoor kun je last krijgen van tearing: het achterlopen van delen of pixels van je scherm op wat er eigenlijk moet gebeuren. Door FreeSync (en G-Sync mits je een NVIDIA videokaart hebt) wordt dit effect tot een minimum beperkt. Tijdens het testen hebben wij daardoor eigenlijk geen last gehad van tearing of andere haperingen. We werden eerder gelimiteerd door de hardware van onze pc, dan de begrenzingen van het scherm.

Verder ziet het scherm er strak uit. Het is een simpel zwart design met wat rode accenten achterop en in de voet. De voet is verder stevig genoeg en staat niet erg in de weg. De LG UltraGear 27GL850 valt te kantelen en in hoogte te verstellen zodat hij bijna bij iedere setup past. Daarnaast zijn de kijkhoeken prima. Ook als je schuin naar het scherm kijkt, zul je een helder beeld zien. Er zitten de benodigde aansluitingen op het scherm en het menu waarmee je wat dingen kunt instellen valt makkelijk te navigeren en biedt wat handige opties als Game Mode en een richtkruis dat permanent in het midden van je scherm staat.

Al met al is de LG UltraGear 27GL850 een erg goede monitor. Zeker als je aan het rondkijken bent voor een vrij groot scherm met 2k-resolutie en een hoge verversingssnelheid. In die categorie hoort dit beeldscherm tot de top. Het prijskaartje van ongeveer 500 euro is schappelijk en daarvoor haal je een strakke monitor met heldere kleuren en snelle beelden in huis. De FreeSync- en G-Sync-technologie elimineren bijna alle haperingen en het design ziet er strak en goed uit. Met dit scherm zul je je games zeker beter gaan ervaren.