Doorgaan naar artikel
Arran Winmai
Arran Winmai
Bordspellenredactiemanager, gameredacteur
Profiel

In een persbericht liet Iello ons meer weten over de goblins in het bordspel Flyin’ Goblin. Dit zijn de werkers die spelers doodleuk over de muren zullen schieten met katapulten, en er zijn verschillende soorten!

In Flyin’ Goblin moeten spelers speelstukken (goblins) het bord in schieten om geld te vergaren. Dat geld kunnen ze vervolgens uitgeven om meer goblins aan te schaffen, zodat ze nog meer geld kunnen verdienen, of ze spenderen het geld om hun totem te bouwen. Maar waar je het beste je geld aan kan spenderen is maar net de vraag.

Allereerst is er de normale soldaat. Deze goblins zijn goedkoop om aan te schaffen, maar ze kunnen ook niet veel. Soldaten schiet je op normale wijze af met de katapult, waarna het wat geld uit de kamer waarin het geland is jat. Ook activeren ze het speciale effect van de kamer.

Goblins in Flyin' Goblin
De soldaat.

Dan zijn er de kapiteins. Deze onderscheid je van de soldaten aan een riem die ze om hun middel dragen. Kapiteins zijn duurder om aan te schaffen, en werken grotendeels hetzelfde als de soldaten. Maar als zij in een kamer landen mogen Kapiteins het effect daarvan tweemaal activeren. Dit kan erg goed uitpakken, maar pas op! Negatieve effecten gebeuren ook tweemaal.

Goblins in Flyin' Goblin
De kapitein, te herkennen aan de riem om zijn middel.

Niet alle goblins houden ervan om afgeschoten te worden. De dieven pakken het heel anders aan. Ze zijn wat goedkoper om aan te schaffen, en spelers hoeven niet te mikken om gebruik van ze te maken. In plaats daarvan worden ze op het dak gezet. Als een kamer onder ze geactiveerd wordt sluipt de dief ook naar binnen om een diamantje mee te pikken. Wordt een dief echter van het dak geschoten, dan valt hij naar beneden en is hij op slag morsdood. Ach ja, dan maar weer een nieuwe rekruteren.

Goblins in Flyin' Goblin
De dief, te herkennen aan zijn zak met gestolen goederen.

Maar Goblins zijn niet het enige wat je aan kan schaffen met je eerlijk gestolen geld. Een strateeg die wel houdt van een beetje risico kan ook altijd investeren in een totem. Deze wordt op het dak van het gebouw geconstrueerd. Als jouw totem volledig is opgebouwd, en een hele ronde blijft staan win je direct! Maar als een totem wordt omgestoten wordt het bovenste stuk ervan vernietigd. Je zult het weer opnieuw moeten bouwen.

Goblins in Flyin' Goblin
Een afbeelding van een totem

Dus dat is wat je kan doen met je geld. Of je het nou spendeert aan Goblins in Flyin’ Goblin, of juist een totem op gaat bouwen is volledig aan jou. Ik zie ze in ieder geval vliegen.

Flyin’ Goblin werd een paar maanden geleden aangekondigd door Iello. Het is een behendigheidsspel waarbij spelers kleine katapultjes gebruiken om speelstukken het bord in te schieten. Hiervoor wordt het deksel van de doos in vakjes opgedeeld, zodat het kan fungeren als het bord. Spelers kunnen winnen door genoeg diamanten te stelen, of door een totem volledig op te bouwen. Het spel zal eind deze maand verkrijgbaar zijn.