Doorgaan naar artikel
Patrick van Meijl
Patrick van Meijl
Redacteur
Profiel

Conclusie

Met een hoge resolutie, grote beelddiagonaal, hoge verversingssnelheid en ultra wide-beeldverhouding, zul je je games als nooit te voren beleven met de AOC CU34G2X. Gecombineerd met de vrij zachte prijs is dit een erg goed scherm om in huis te halen.

Ultrawide monitoren worden steeds populairder. Door de horizontale breedte lijkt het al snel alsof je meer kunt zien in games en het bedekt meer van je gezichtsveld, waardoor alle ervaringen die je hebt meeslepender worden. Ook steeds meer games ondersteunen de 21:9 beeldverhouding, waardoor de aankoop steeds aantrekkelijker wordt. De prijs is vaak nog wel een minpuntje bij dit soort monitoren. AOC komt nu met de AOC CU34G2X in twee versies: een van 100 Hz en de ander van 144 Hz. Eerstgenoemde is verkrijgbaar voor ongeveer 470 euro en de andere voor 540 euro. Voor dit bedrag krijg je een erg goede monitor die je met goede kwaliteit meesleept in al je game-ervaringen.

De monitor is dus ultrawide met een beeldverhouding van 21:9, een resolutie van 3440×1440 en een schermdiagonaal van 34 inch. Deze combinatie is eigenlijk ideaal aangezien je een vrij hoge resolutie krijgt op een groot scherm die niet de absoluut beste hardware vereist. Als je voor pure 4K-resolutie wil gaan, heb je vaak ook de beste componenten in je pc nodig, terwijl voor dit scherm voor de meeste games een stapje lager voldoet. Zo kun je met dit scherm een hoge resolutie halen, zonder de instellingen van je spellen veel lager te zetten.

De beeldkwaliteit van de AOC CU34G2X is erg goed. Naast de hoge resolutie is het kleurenpalet en het contrast ook uitstekend. Kleuren worden afgebeeld zoals ze bedoeld zijn en donkere ruimtes zijn ook echt donker, maar nog wel duidelijk. Ook lichteffecten en schaduwen komen goed tot hun recht. Wij hebben het scherm met vele games getest, van shooters tot RPGs, en voor alles is het scherm wel geschikt. Wel was het even puzzelen met de instellingen, vooral op het scherm zelf. Dit kostte wat moeite, maar is niet per se nodig. Out-of-the-box zijn deze instellingen al prima, maar de perfectionisten onder ons kunnen het dus nog beter tweaken.

De hoge verversingssnelheid van 144 Hz of 100 Hz is natuurlijk ook een plus. Wij testten vooral de 144 Hz en het blijft heerlijk daarmee te gamen. Alles vliegt vloeiend over je scherm en het maakt echt een verschil vergeleken met bijvoorbeeld een 60 Hz-scherm. Helaas ondersteunt de monitor geen G-Sync voor Nvidia-vidoekaarten, maar alleen FreeSync voor AMD-kaarten. Klein minpuntje, zeker aangezien wij het scherm testte met een Nvidia-videokaart. Alle benodigde aansluitingen zijn aanwezig, waaronder een aantal USB-poorten, mocht je die te weinig op je pc hebben.

AOC CU34G2X Foto: AOC

Tegenwoordig zijn de dure schermen oftewel VA- of IPS-panelen. Bij de AOC CU34G2X betreft het een VA-paneel en helaas hebben beide positieve en negatieve kanten. VA-panelen hebben last van een hogere response time. Er wordt geadverteerd met 1 milliseconde, maar het ligt iets hoger door een soort pixelverversingstraagheid. Daarnaast heeft het scherm ook last van VA Smearing, dat kort gezegd wil zeggen dat er wat ghosting plaatsvindt; dat is het fenomeen dat bewegende beelden wat uitgesmeerd worden. Dit is net zichtbaar als je er op let, maar amper storend te noemen.

Al met al zijn de AOC CU34G2X erg mooie schermen. Het ultrawide gamen moet je wel liggen, maar als je zo’n scherm zoekt, zijn deze schermen waarschijnlijk de beste prijs/kwaliteit-verhouding. De monitoren zien er strak uit, hebben genoeg aansluitingen en de voet is stevig. De beelddiagonaal gecombineerd met de resolutie zorgt voor prachtige beelden die je meeslepen. Door de hoge verversingssnelheid van 100 of 144 Hz en de vrij snelle reactiesnelheid speelt het ook nog erg prettig. De enige nadelen zijn de ietwat lastige menu’s en knoppen op het scherm en het VA Smearing fenomeen waar de meeste VA-panelen last van hebben. Met alles meegeteld is dit een topaankoop voor mensen die een ultra wide-upgrade zoeken die nog jaren mee zal gaan en niet al te duur is.