Doorgaan naar artikel
Rutger Engel
Rutger Engel
Hoofdredacteur
Profiel

Conclusie

Ciel Fledge heeft een interessante opzet en sterke Visual Novel-momenten. Het afwegen van verschillende statistieken is echter een erg monotone taak die snel gaat vervelen en helaas is dit verreweg het grootste onderdeel van de game.

Ciel Fledge: A Daughter Raising Simulator is een game die veel mensen op zal vallen vanwege zijn aparte naam. Een spel dat helemaal gericht is op het opvoeden van een dochter?! Hoe, wat, waar? Ciel Fledge is na een Early Access-periode van een paar maanden nu volledig uit: wij zijn ermee aan de slag gegaan.

Ciel Fledge: A Daughter Raising Simulator speelt zich heel ver in de toekomst af en jij woont in Ark-3, een vliegende stad. Opeens komt de administratieve macht van Ark-3 naar je huis toe met een jong meisje: aan jou de taak om haar op te gaan voeden. Het voornaamste onderdeel hiervan is het plannen van elke dag van haar leven: welke lessen ze gaat volgen, welke buitenschoolse activiteiten prioriteit krijgen, wat voor maaltijden ze kan eten, et cetera. De resultaten hiervan uiten zich verder in een vrij RPG-achtige wijze: verschillende lessen, activiteiten en maaltijden leiden tot een groei in bepaalde statistieken. Dit wisselt van typische eigenschappen als ‘Strength’, tot hoe taalkundig of sociaal ze is.

Als je eenmaal een week voor haar uitgestippeld hebt, zie je je dochter door de stad lopen, alle activiteiten voltooien en zo kan je meteen zien hoe dit haar groei beïnvloedt. Af en toe komt er ook een cutscene bij te pas, zoals het zien hoe ze haar toekomstige vrienden ontmoet bij de eerste schooldag. Soms zal je ook het een en ander moeten besturen, zoals puzzel-achtige gevechten oplossen om extra punten te scoren bij een les of een koor. Af en toe zal je ook daadwerkelijk moeten vechten tegen redelijk onschuldige wezentjes.

Ciel Fledge: A Daughter Raising Simulator-gameplay

Het sterkste aspect van Ciel Fledge is hoe je dochter na een aantal jaren echt haar eigen wezen is geworden en hoe al jouw keuzes hier veel impact op hebben gehad. Ook komt er steeds meer een sciencefiction-verhaal naar voren over een conflict tussen de aarde en aliens. Het jammere is vooral dat al het andere saai is. Ciel Fledge is erg ambitieus en probeert om tientallen verschillende dingen te implementeren. Helaas is het allemaal nét niet interessant genoeg. Eigenlijk ben je uren en uren bezig met het balanceren van verschillende statistieken en voel je je soms meer als een soort accountant dan als een opvoeder. De Visual Novel-stukken zijn met tijden erg sterk, dus we zouden graag zien dat hier meer focus op gelegd wordt in de toekomst.

Het is niet helemaal duidelijk of deze monotone opzet van de game te redden is met simpelweg een update. Wel weten we dat we te maken hebben met een sterk concept dat op momenten toch door de saaie stukken heen weet te schijnen. Het is weer zo’n typisch geval waar we hopen dat de studio vooral niet opgeeft, maar verder blijft werken om de formule te perfectioneren. Wie weet wordt Ciel Fledge: A Daughter Raising Simulator, of zijn opvolger, dan een pareltje.

Ciel Fledge: A Daughter Raising Simulator-stats

Ciel Fledge: A Daughter Raising Simulator is voor deze review gespeeld op pc. De game is ook beschikbaar op de Nintendo Switch.