Doorgaan naar artikel
Britt Luttik
Britt Luttik
Redacteur
Profiel

Conclusie

Ibb & Obb is leuk voor een avondje op de bank met zijn tweeën, maar er zit niet genoeg uitdaging en variatie in om het langer te blijven spelen.

Als je een liefhebber bent van co-op-games die je gezellig met zijn tweeën op de bank kunt spelen, is Ibb & Obb mogelijk een goede kandidaat. Origineel kwam de puzzelplatformer in 2013 uit voor de PlayStation 3 en pc, maar nu krijgt het een heruitgave voor de Nintendo Switch. Een mooie kans om kennis te maken met de game. Je leest er meer over in deze review.

Ibb & Obb is speciaal ontwikkeld om met twee spelers te spelen. Het spel is gemaakt op onze eigen Nederlandse bodem door de studio Sparpweed Games. Twee schattig gekleurde wezentjes in groen en roze moeten samen door het level heen geholpen worden. Dit gaat natuurlijk niet zonder slag of stoot. Of liever gezegd zonder zwaartekracht, want dat is een van de grootste puzzelelementen. De ene helft van de wereld werkt namelijk met de zwaartekracht zoals wij deze kennen, maar in het andere deel is deze omgekeerd. Door middel van kleine openingen kunnen beide spelers wisselen tussen deze twee werelden en dit is in bepaalde segmenten ook nodig om verder te kunnen komen.

De besturing van Ibb & Obb is vrij eenvoudig en bestaat voornamelijk uit bewegen en springen. Hoewel je individueel van elkaar kunt bewegen, is samenwerking wel nodig. Zo kunnen de personages op elkaar springen om hoger gelegen gebieden te bereiken. Een ander voorbeeld is dat de een alleen naar een gebiedje moet zodat de ander weer verder kan. Het spel leunt dus voornamelijk op samenwerking tussen de twee spelers. Dat vergt de nodige coördinatie en maakt de game prima geschikt om lokaal co-op te spelen. Er is wel een online co-op-functie, maar echt een aanrader is het niet omdat communiceren dan een stuk lastiger wordt. De co-op is tegelijkertijd ook een klein nadeel, aangezien je per se met twee man moet spelen en niet alleen aan de slag kunt.

ibb & obb

De game zit vol met kleine puzzelelementen die beide spelers uitdaagt om goed na te denken en te communiceren. Juist doordat je afhankelijk bent van een ander, zorgt de game voor de nodige uitdaging. Als een van de twee spelers doodgaat, moeten beiden opnieuw starten, wat wellicht kan leiden tot enige frustratie. Hoewel de kleurrijke wereld gevuld is met talloze schattige figuurtjes en ondersteund wordt door ontspannende muziek, is het op sommige momenten allesbehalve ontspannend. Daarnaast mist de game wel enige vorm van variatie en echt de inhoud om de speler aan te trekken. De game biedt voldoende voor een avond prima vermaak, maar pakt je niet voldoende om de volgende dag verder te gaan.

Ibb & Obb is een schattige game die zich afspeelt in een kleurrijke wereld waarin spelers worden uitgedaagd goed samen te werken. Het is een platformer in hart en nieren, met af een toe wat puzzelelementen. Juist die afhankelijkheid van elkaar zorgt voor de uitdaging en soms ook wel frustratie. Voor een co-op-game is het een prima aanrader, maar meer dan dat is het niet. De game is vrij kort en mist ook de variatie en inhoud om je bezig te houden. Daarnaast is het echt alleen met twee personen speelbaar, wat de game toch weer beperkt tot een select publiek.