Doorgaan naar artikel
Britt Luttik
Britt Luttik
Redacteur
Profiel

In deze tijden wordt met man en macht gewerkt om het COVID-19 virus zoveel mogelijk te bestrijden. Maar niet alleen mankracht kan helpen, ook kunnen smartwatches tegen COVID-19 iets doen. Hoewel deze geen medische professionals kunnen vervangen of het virus bestrijden, blijkt de data die verzameld wordt erg waardevol te zijn.

De universiteit van Stanford en fabrikant Fitbit houden zich samen bezig met het ontdekken van ziektes in een vroeg stadium door naar de data te kijken die smartwatches bijhouden. Vaak worden ziektes ontdekt wanneer symptomen tevoorschijn komen en dan is het in sommige gevallen al te laat. Echter zijn er ook symptomen die niet zo zichtbaar zijn, maar wel terugkomen in biometrische metingen. Volgens de theorie van Stanford en Fitbit zou tijdens een virale infectie het immuunsysteem terugvechten en dit terug te zien zijn in een stijgende lichaamstemperatuur en een snellere hartslag. Deze informatie kan vooral waardevol zijn in het traceren van diegene die het COVID-19 draagt maar geen symptomen heeft. Hoewel het testen nog in een vroeg stadium zit en het te voorbarig is om dit grootschalig in te zetten, kan dit een stap vooruit zijn in het assisteren tijdens grote epidemie├źn.

Ondertussen worden op andere fronten de smartwatches tegen COVID-19 ingezet, zoals een nieuwe update van Wear OS die je vertelt je handen te wassen. Door middel van een timer wordt periodiek een notificatie gestuurd op de smartwatch die de gebruiker vertelt om zijn of haar handen te wassen. Vervolgens helpt de smartwatch tijdens het wassen door een 40-seconden durende timer te tonen. Overigens is de notificatie ook uit te schakelen. Nog niet alle smartwatches bevatten deze toevoeging, dit wordt langzaam uitgerold.