Doorgaan naar artikel
Thom van den Hork
Thom van den Hork
Hoofdredacteur / Lead Developer
Profiel

Conclusie

De Philips Brilliance 346P1CRH is ideaal voor kantoortoepassingen, je bekijkt met gemak enorme databasetabellen of Excel-sheets, of je zet twee programma's naast elkaar. De maximale refreshrate van 100Hz maakt dit scherm iets minder geschikt om te gamen, maar het is zeker wel mogelijk.

Monitoren zijn er in alle soorten en maten, je hebt ze klein, middel, groot en heel groot. De Philips Brilliance 346P1CRH valt duidelijk in die laatste categorie; het is een gebogen WQHD-scherm (3440 bij 1440 pixels) met een doorsnee van 34 inch. De UltraWide 21:9-beeldverhouding wijkt af van het veelvoorkomende 16:9, die vooral gebruikt wordt voor films en games. Deze monitor is dan ook niet speciaal bedoeld voor die twee activiteiten, maar vooral voor kantoortoepassingen. Je kunt er bijvoorbeeld een enorme Excel-sheet op openen zonder dat je de hele tijd moet scrollen. Ook het bekijken van een flinke tabel in een database gaat een stuk eenvoudiger. Maar het meest handig is misschien nog wel dat je twee verschillende toepassingen naast elkaar open kunt hebben. In een tijd waarin veel mensen vanuit huis moeten werken, is het met dit scherm eenvoudig om een browser en een chatprogramma naast elkaar open te hebben staan of een andere combinatie die van toepassing is op je beroep.

Het scherm is zoals gezegd behoorlijk groot en neemt flink wat ruimte in beslag. Vooral ook omdat de voet waarop de monitor leunt, enorm lomp is. Dit zorgt er wel voor dat de kans dat de Brilliance omvalt minimaal is. We hebben het geprobeerd, maar je moet behoorlijk wat kracht zetten om de monitor uit balans te brengen. Ondanks dat de Brilliance sterk en robuust is, is het nog steeds een mooi iets om naar te kijken. Het is natuurlijk een kwestie van smaak, maar het matte zwart staat mooi op het bureau. De ingebouwde webcam is mooi weggewerkt aan de bovenkant. Met een simpele druk op de bovenkant kun je deze tevoorschijn toveren. Het is eigenlijk het enige onderdeel aan deze monitor dat niet heel sterk aanvoelt. Helaas hebben we de webcam niet aan de gang gekregen op een MacBook, maar heb je Windows als besturingssysteem dan is het allemaal plug-and-play.

Zoals hierboven vermeld, is het scherm hoofdzakelijk voor kantoorgebruik. Maar kun je dan helemaal niet gamen met zo’n scherm? Natuurlijk is het wel mogelijk, maar daarvoor zal je computer over een videokaart moeten beschikken die een spel kan draaien op deze resolutie en de game zelf zal het ook moeten ondersteunen. Het scherm heeft overigens een maximale refreshrate van 100Hz en dat zal voor de meeste gamers waarschijnlijk niet genoeg zijn. We hebben ook geprobeerd om onze console aan te sluiten op de Brilliance, maar dit gaf een uitgestrekt beeld als resultaat. Ook films kijken behoort wel tot de opties, alleen zul je rekening moeten houden met het feit dat niet het volledige scherm zal worden gebruikt.

Het meest briljante onderdeel aan deze monitor is misschien nog wel de mogelijkheid om alles aan de sluiten door middel van een enkele USB-C-aansluiting. Mocht je laptop dat ondersteunen, dan heb je aan een kabeltje genoeg. Je kunt op die manier je laptop opladen, maar ook beschikt het scherm over een netwerk-aansluiting en verschillende USB-poorten. Het werkt allemaal heel eenvoudig en scheelt een hoop adapters om alles maar via die beperkte aansluitingen te laten verlopen. Ook het geluid kun je via de ingebouwde boxen laten verlopen. Het zal geen vervanging worden van je geluidsinstallatie, maar het doet wat het moet doen.

Het meest belangrijke hebben we voor het laatst bewaard: de beeldkwaliteit. De Philips Brilliance 346P1CRH heeft een mat scherm en dat zorgt ervoor dat je weinig last hebt van weerspiegeling. Met de nadruk op weinig, want helemaal wegnemen doet het natuurlijk niet. Door het gebogen uiterlijk heb je geen last van kleurverschillen en hoef je niet te gaan verzitten. Het is natuurlijk wel even wennen als je niet gewend bent aan een curve-scherm. Wij hebben hier welgeteld een dag over gedaan en willen eigenlijk niet meer anders. Het scherm heeft over het algemeen een mooi helder beeld, maar hou er rekening mee dat het om een scherm van iets meer dan € 600,- gaat en dat de voet van een Apple-scherm al meer geld kost. Voor dit bedrag geeft het dus een prima beeld, zeker als je bedenkt dat het vooral bedoeld is voor kantoor.

De Philips Brilliance 346P1CRH is heel veel scherm voor een relatief lage prijs. Het is uitermate geschikt in een tijd waarin thuiswerken steeds normaler is. Heb jij vaak meerdere programma’s openstaan op je computer en moet je deze ook regelmatig tegelijk gebruiken? Dan is dit scherm echt aan te raden. Ook kun je al je aansluitingen laten lopen via dit scherm, mits je beschikt over een USB-C-aansluiting. Het is niet echt geschikt voor gamen en ook voor het kijken van films zijn betere schermen te vinden, maar het is zeker mogelijk. Ondanks dat is het gezien de relatief lage prijs een aanrader.