Doorgaan naar artikel
Patrick van Meijl
Patrick van Meijl
Redacteur
Profiel

Conclusie

Het ziet ernaar uit dat Trackmania de langlopende serie eer aan gaat doen. Het racen voelt heerlijk, de track editor is simpel en de mogelijkheden voor multiplayer die nog gaan komen klinken goed.

Trackmania is een grote naam in de wereld van de arcade racegames. De serie haalt zijn charme uit zijn simpliciteit. Zo rijdt iedereen in dezelfde auto, hoef je niet te schakelen of iets dergelijks en gaat het puur om het beheersen van je gas, rem en stuur. Hierdoor is instappen in de serie erg makkelijk, maar vergt het toch veel vaardigheid om bij de top te komen. Ubsoft komt in juli met het nieuwste deel in de serie dat simpelweg Trackmania heet. Wij gingen aan de slag met een preview-versie van het spel die een paar opties biedt om te ontdekken of het spel potentie heeft.

In deze versie waren er twintig banen beschikbaar die bij het zomerseizoen horen. Ieder seizoen zal het spel nieuwe banen krijgen om de spelers bezig te houden. Deze twintig banen geven een goede indruk van het gehele spel. Zo is de simpele formule bewaard gebleven: je hebt vier soorten wegen en kunt gassen, remmen en sturen. Hierdoor heb je eigenlijk geen tutorial nodig, maar mocht je er toch behoefte aan hebben, dan zijn er trainingsbanen beschikbaar.

trackmania

Het racen voelt heerlijk. Je knalt met vaak grote snelheid over de baan heen en de meeste tracks duren niet langer dan anderhalve minuut. Hierdoor is een race lekker snel en kun je in een half uur wel dertig keer je tijd proberen te verbeteren. De besturing voelt precies en ieder tikje tegen de pook van je controller kan ervoor zorgen dat je van de baan vliegt of vloeiend door de bocht drift. De physics zijn goed in orde, consequent en vrij realistisch.

Een ander aspect dat we in de preview al konden uittesten, is de track editor. Hiermee kun je je eigen banen maken en dit is, net als het spel zelf, makkelijk om mee te beginnen. Je kunt simpelweg een start- en finishpositie neerleggen, er een baan tussen tekenen en je bent klaar. Als je er wat langer voor gaat zitten kun je spelen met de verschillende soorten banen, turbo’s en nog veel meer. Daarnaast ziet het spel er prima uit. Het is simplistisch, maar daardoor ook erg strak.

trackmania

We konden helaas nog niet aan de slag met multiplayer of de creaties van anderen proberen, maar dit zal alleen maar meer content opleveren. Tot nu toe is de indruk erg goed. Het biedt een mooie instap voor racefans die de serie altijd al eens wilden proberen terwijl de complexiteit voor veteranen behouden blijft en zelfs uitgebreid is door nieuwe baantypen. We kunnen niet wachten om met het volledige product aan de slag te gaan. Om al helemaal positief af te sluiten: Trackmania zal in drie versies uitgebracht worden, waarvan de simpelste compleet gratis is!

Voor deze preview speelden we Trackmania op pc. De game zal 1 juli exclusief op pc uitkomen.