Doorgaan naar artikel
Rutger Engel
Rutger Engel
Hoofdredacteur
Profiel

We mogen allemaal voorzichtig steeds meer, maar het heeft er toch alle schijn naar dat het coronatijdperk voorlopig nog niet helemaal voorbij zal gaan. We vervelen ons hierdoor allemaal wel eens regelmatig. Alle interessante dingen op Netflix zijn bekeken, of we hebben geen zin meer in het binge-watchen. Gamen is is een goede manier om bezig te blijven, maar soms wil je toch even iets anders. Daarom hebben wij drie kaartspellen voor je op een rijtje gezet om eens te proberen.

Rummi

Heb je vroeger Rummikub altijd zo leuk gevonden, maar heb je het spel niet meer liggen? Probeer dan eens Rummi, een kaartspel dat er erg veel op lijkt. Je krijgt een hand van kaarten en moet deze vervolgens wegleggen in rijtjes van minimaal drie. Denk aan opeenvolgende kaarten van dezelfde kleur of kaarten met hetzelfde getal. Zo kun je drie vijven naast elkaar leggen, of een harten zeven, acht en negen.

Je kan de volledige spelregels hier vinden. Ken je Rummi al en ben je toe aan een vergelijkbaar spel met wat uitgebreidere regels? Dan kan je eens kijken naar Canasta.

Toepen

Toepen is een simpel spel dat vooral spannend wordt door flink te bluffen en omdat je naarmate de rondes vorderen een beter idee krijgt van wat voor kaarten je medespelers in hun hand hebben, maar dit kan juist ook heel verrassend werken! Met toepen krijgt iedereen vier kaarten en moet één speler als eerste uitkomen met een bepaalde kaart. Vervolgens moet iedereen een kaart van diezelfde kleur opleggen. De hoogste kaart van die ronde, wint de slag. Dit doe je vier keer achter elkaar, want dan is iedereens hand leeg.

Toepen blijft lang interessant omdat het vooral draait om de interactie met je medespelers en omdat er heel veel variaties zijn op de spelregels, dus je kan bezig blijven. Hier tref je een overzicht van de regels en enkele verschillende variaties op toepen.

Liegen

Klinkt het idee van Toepen wel interessant, maar wil je iets veel simpeler? Dan is Liegen wellicht iets voor jou. Het is afkomstig van het Amerikaanse bullshit en draait eigenlijk 100% om het erachter komen of je medespelers de boel aan het bedriegen zijn of niet. Het is heel simpel. Iemand legt een kaart op met een bepaalde kleur en vervolgens moet iedereen een kaart van dezelfde kleur opleggen, maar dit doe je met de bovenkant naar beneden, zodat niemand ziet welke kaart het is. Dit doe je totdat iemand denkt dat een ander de boel heeft belazerd en helemaal geen kaart van de juiste kleur heeft opgelegd. Heb je het juist, dan moet die persoon alle opgelegde kaarten pakken en heeft hij langer te gaan voordat zijn hand leeg is. Heb je het fout, dan moet jij alle kaarten pakken. Het is een erg simpel en luchtig spel, maar soms is dat precies wat je nodig hebt op een relaxte avond. Mocht het toch wat te simpel worden na een paar rondes, dan kan je enkele spelregels toepassen die de dynamiek weer wat veranderen.

Kaartspellen zijn van alle tijden en soms heb je alleen even een duwtje nodig om weer eens een nieuwe uit te proberen. Verveel je je een van deze avonden? Probeer dan zeker een van deze drie uit!

Dit artikel is middels een samenwerking tot stand gekomen.