Doorgaan naar artikel
Johan van de Westerlo
Johan van de Westerlo
Techredactiemanager
Profiel

Conclusie

De Sony WH-CH710N is een leuke en betaalbare koptelefoon. Zo beschikt het model over high-end features zoals noise cancelling en ambient sound control. Hoewel de kwaliteit niet te vergelijken is met de duurdere modellen werken de opties wel redelijk en maakt de koptelefoon in combinatie met het middelmatige geluid een prima keuze voor deze prijsklasse.

Sony heeft door de jaren heen al flink wat koptelefoons op de markt gebracht in verschillende segmenten. Daarmee varieert ook de prijs enorm tussen de high-end, dure modellen zoals de Sony WH-1000XM3, maar ook de goedkopere en nieuwe Sony WH-CH710N. Deze recent uitgebrachte hoofdtelefoon hebben wij flink aan de tand gevoelt. Ben je benieuwd wat wij ervan vonden? Lees dan deze review.

Bij het uitpakken van de headset merken we dat we te maken hebben met een “goedkopere” koptelefoon in vergelijking met het vlaggenschip van Sony als we het hebben over draadloze koptelefoons. Dit is vooral merkbaar aan het gekozen materiaal dat net wat minder luxe en degelijk aanvoelt. Het model bestaat volledig uit plastic wat het wat fragieler maakt, maar daarentegen ook lekker licht van gewicht. De twee oorschelpen vallen goed om je oren heen en zijn voorzien van kunstlederen kussens waardoor het toch ietwat een premium look geeft. Ook de aanwezige knopjes voelen wat minder degelijk aan dan dat we gewend zijn van Sony. Het model is in de kleuren zwart, wit en donkerblauw verkrijgbaar, waardoor ze niet al te opvallend zijn en toch een strakke uitstraling hebben.

Sony WH-CH710N

Door het lichte gewicht en de relatief zachte oorkussens heeft de Sony WH-CH710N een fijne pasvorm. Het draagcomfort is meer dan voldoende waardoor je hem makkelijk voor langere tijd kunt dragen zonder last te krijgen van drukkende oorschelpen. Doordat er gebruik is gemaakt van kunstlederen kussens kan het wel sneller zorgen voor zweetvorming rondom de oren, maar dit is iets wat bij de meeste modellen een puntje is. Helaas wordt er bij de WH-CH710N geen opberghoes geleverd. Dit is waarschijnlijk om de kosten wat te drukken en het aantrekkelijker te maken voor de consumenten. Het ontbreken van de opberghoes kan sneller resulteren in beschadigingen op de koptelefoon. Gezien het gekozen bouwmateriaal en motief is de kans aannemelijk dat er al snel krassen op zullen komen, zeker wanneer je hem in een tas bij andere spullen bewaart. Ook opvallend is de bijzonder korte USB-C-kabel om de hoofdtelefoon op te laden. Nu is dit voor enkel het opladen niet direct een probleem, maar wanneer de accu leeg is terwijl je hem in gebruik hebt en je wilt er nog even gebruik van maken dan kan je niet met de bijgeleverde kabel de koptelefoon opladen terwijl je hem gebruikt. Je zult hiervoor een langere kabel moeten gebruiken.

Sony WH-CH710N

De geluidskwaliteit van de Sony WH-CH710N is niet bijzonder goed, maar ook niet slecht. Er is een prima bas aanwezig voor de lage tonen en deze werken redelijk samen met de midden- en hoge tonen. Voor de audiofielen die een high-end model denken te gebruiken zullen merken dat dit niet het geval is. Voor de “gewone” consumenten zal de kwaliteit als goed worden bevonden. Daarnaast is er noise cancelling aanwezig wat steeds vaker voorkomt op draadloze koptelefoons. Vaak zijn de duurdere draadloze koptelefoons voorzien van noise cancelling en wordt dit vaak weggelaten om de kosten te drukken en voor het grotere publiek. De aanwezige noise cancelling doet zijn werk, maar is beduidend minder dan die van de eerder genoemde Sony WH-1000XM3. Er zijn toch verschillende geluidsfrequenties die de filter passeren en toch nog hoorbaar zijn. Nu kan je natuurlijk het volume wat verhogen, maar dit is niet de oplossing voor de noise cancelling. De tegenhanger is de aanwezige ambient sound control waarmee je juist wel meer zou moeten meekrijgen van je omgeving. Dit kan handig zijn wanneer je je niet volledig wilt afzonderen en toch nog iets wilt meekrijgen van je omgevingsgeluid. Het verschil tussen de twee features zou best groot moeten zijn, maar dit valt helaas wat tegen. Desondanks is de WH-CH710N een leuke draadloze koptelefoon met noise cancelling voor de adviesprijs van €150,-.