Doorgaan naar artikel
Erwin Voorn
Erwin Voorn
Eindredacteur
Profiel

Conclusie

Met Beyond Blue geniet je van een prachtige onderwaterwereld, terwijl je relaxend naar haar bewoners kijkt en daardoor de ietwat eentonige gameplay voor lief neemt. Tel daar het leuke verhaal en interessante inzichten van wetenschappers bij op en je hebt een vermakelijke game te pakken.

Ondanks dat er ruim zeven miljard mensen op onze aardbol wonen, is er nog genoeg prachtige natuur te verkennen, zowel op het land als onder de zeespiegel. Je zal dan ook vast wel eens een natuurprogramma op National Geographic of een natuurdocumentaire van de BBC gezien hebben. Ontwikkelaar/uitgever E-Line Media lanceerde hun game Beyond Blue in april op Apple Arcade en brengt het spel nu naar de consoles en pc. We hebben dan ook onze duikuitrusting aangetrokken en zijn deze wondere wereld gaan verkennen.

Om niet doelloos rond te zwemmen, heeft Beyond Blue een verhaal. In de nabije toekomst gaat een onderzoeksteam op een missie in de Zuid-Chinese Zee, onderdeel van de Stille Oceaan. We kruipen in de huid van Mirai en volgen een potvisfamilie. Met geavanceerde technologieën kan ze de potvissen lokaliseren en hun gezang opnemen om zo een beter beeld te krijgen van hun leefomstandigheden. Hierbij krijgt ze hulp van collega-wetenschappers André en Irina.

Eenmaal onder water zullen we een aantal opdrachten moeten uitvoeren. Denk aan het scannen van de potvissen, een tag plaatsen, monsters nemen en hun gezang opnemen. Dit klinkt wellicht wat saai, maar de makers weten het op een leuke manier te brengen door het team hun missie te laten livestreamen. Zo geven ze bijvoorbeeld extra informatie en beantwoorden ze vragen van kijkers. Naast het verhaal ben je vrij om de verschillende gebieden te verkennen en alle andere bewoners te scannen voor meer informatie over het betreffende dier. Je komt zo’n veertig soorten tegen: kleine visjes, krabben, octopussen, dolfijnen, haaien en andere walvissen. Ondanks dat het scannen van al die dieren een beetje eentonig aanvoelt (sommige van hen moet je ruim veertig keer scannen), zorgt het tegelijkertijd ook voor een rustgevend gevoel; lekker relaxed ronddobberen, terwijl je de dieren voorbij ziet zwemmen.

In totaal zal je acht keer gaan duiken naar verschillende dieptes. De ene keer bevinden we ons slechts enkele meters onder het wateroppervlakte, bij een andere duik gaan we een kilometer diep en bereikt het zonlicht ons niet meer doorheen en is het zicht beperkt. Elk gebied ziet er anders uit en dankzij de verschillende rotspartijen, grotten, beplanting en zelfs containers die van een containerschip zijn afgevallen, voelen ze geloofwaardig aan. Tussen de duiken door bevind je je in de eenmansonderzeeër. Om ook dit onderkomen er geloofwaardig uit te laten zien, is er een bed, douche en wc aanwezig en zien we boeken en aantekeningen liggen. Mirais persoonlijkheid wordt gevormd door de verschillende telefoongesprekken die ze zal voeren met haar collega’s en haar zusje Ren, wat tevens ook dient om het verhaal voort te stuwen. Nadat je het hele verhaal hebt doorlopen, ben je vrij om naar elk gebied terug te keren om alle gemiste dieren alsnog te scannen.

De inspiratie voor Beyond Blue komt voort uit OceanX, een langdurige missie waarin wetenschappers de gezondheid van onze oceanen in kaart brengen om te zien of onze huidige opvatting over deze blauwe werelden correct is, of dat we ze op deze manier kapot aan het maken zijn. Je zal dan ook een aantal ‘Ocean Insights’-video’s kunnen bekijken, waarin deze wetenschappers hun verhaal doen en met interessante feitjes over de oceanen en haar inwoners komen. Zij hebben ook als adviseurs aan deze game meegeholpen om tot een zo representatief mogelijk geheel te komen en dat is wat ons betreft dan ook gelukt.

Alhoewel de gameplay van Beyond Blue wellicht wat eentonig is, hebben we ons zeer vermaakt met deze game. Het verhaal dat op een leuke wijze wordt neergezet, de inzichten van de wetenschappers, het rustgevende ronddobberen en het genieten van alle dieren doen ons die eentonigheid vergeten.

Beyond Blue is voor deze review gespeeld op Xbox One. De game is daarnaast ook verkrijgbaar voor PlayStation 4, pc en Apple Arcade.