Doorgaan naar artikel
Britt Luttik
Britt Luttik
Redacteur
Profiel

Conclusie

Anno 1800 Bright Harvest is de DLC die de landbouw-droom van iedere Anno-speler in vervulling brengt. Echter, is de inhoud wel aan de karige kant en hadden we op meer gehoopt.

Niet lang geleden ging Season Pass 2 van Anno 1800 van start met de eerste DLC Seat of Power. Een van de grootste nadelen was dat het echte endgame-content was, waardoor niet iedereen toegang heeft. Gelukkig is het tijd voor de volgende, namelijk Bright Harvest. Hier kunnen we wel al direct aan de slag, want de boeren worden flink aan het werk gezet. Onze indruk lees je in deze review.

Een van de zaken die we enorm kunnen waarderen aan Anno 1800 is dat de ontwikkelaars nieuwe toevoegingen blijven maken in plaats van meteen aan de volgende game te starten. Hoewel het altijd een discussiepunt blijft of nieuwe content deel van de basisgame moet zijn, of DLC gerechtvaardigd zijn, de updates van Anno 1800 nodigt spelers steeds weer uit om te komen spelen. Zoals eerder aangekondigd staat in Bright Harvest de landbouw centraal en belooft de uitbreiding de toevoeging van befaamde tractoren. De voorname focus ligt op de productiviteit verhogen en de stad nog meer versieren dankzij nieuwe decoraties.

Bright Harvest

Helaas hebben we in dit deel geen nieuw gebied, maar ergens ook een opluchting, want met inmiddels vier gebieden is het managen al een behoorlijke klus. In plaats daarvan krijgen we twee quests die de nieuwe elementen introduceren. De eerste is het bouwen van een silo bij verschillende boerderijen. Deze silo’s kunnen gevuld worden met graan of mais en zorgen ervoor dat de productie flink omhoog gaat. Zo duurt het veel minder lang om bijvoorbeeld worst te maken doordat de varkensboerderij een silo heeft. Overigens heeft dit wel direct impact op de bestaande graan- of maisproductie, immers gaat nu een deel naar de silo. Het is dus verstandig om hier rekening mee te houden.

De upgrade waar we het meest naar uitkijken is uiteraard het gebruik van tractoren, iets wat de productie van graan, mais, koffiebonen en nog veel meer verhoogt tot maar liefst 300%. Echter vergt dit wel flink wat voorbereiding voordat de boeren gebruik kunnen maken van deze handige hulpmiddelen. Allereerst is het belangrijk om minstens 500 inwoners van het type engineers te hebben en een stoommachine-fabriek. Vervolgens kan bij iedere boerderij een tractorstal gebouwd worden. Dan zijn we er nog steeds niet want de tractoren hebben een brandstof nodig om te kunnen rijden. Hiervoor introduceert Bright Harvest een nieuw gebouw dat benzine produceert uit olie. Omdat het gebouw direct op het treinnetwerk kan aangesloten worden, wordt de benzine geleverd vanuit de olieproductie, of uit de haven als deze wordt geïmporteerd. Als deze ingewikkelde productielijn is opgezet, kun je eindelijk genieten van de prachtig gedetailleerde tractoren in industriële stijl. Niet alleen de productiviteit gaat flink omhoog, ook is er minder arbeidskracht nodig en kunnen de velden verdubbeld worden in grootte. Wat je hieruit gaat merken is dat de productiviteit zo verhoogd is, er minder boerderijen of velden nodig zijn, waardoor er weer meer ruimte vrijkomt voor andere gebouwen.

Bright Harvest

De nieuwe elementen die door Bright Harvest worden aangeboden zijn fantastisch. Er is een prima balans tussen direct beschikbare elementen zoals de silo en die wat meer planning vergen zoals de tractoren. Daarnaast is er een set nieuwe decoraties beschikbaar voor zowel de landbouw als de fabrieken. De landbouwversieringen zijn bijvoorbeeld hooibalen en vogelverschrikkers, waarbij de industriële decoraties nu de optie bieden om een mooi hek te bouwen om de lelijke fabrieken. Echter, houdt het ook op na deze items en twee upgrades, wat ergens toch wel jammer is. Hoewel de nieuwe toevoegingen fantastisch zijn, hadden we stiekem op iets meer gehoopt. Het is uiteraard niet te vergelijken met Farming Simulator, maar we hadden graag nog wat extra toevoegingen gezien zoals een stal voor dieren of boerderijen die een nieuwe productieketen introduceren.

De nieuwste DLC van Anno 1800, Bright Harvest, biedt weer genoeg nieuws om spelers weer even bezig te houden. De uitbreiding vergt wat planning en strategie, maar de beloningen zijn des te groter doordat de productie flink omhoog gaat en weer plaats vrijkomt voor nieuwe gebouwen. Tevens zorgen nieuwe decoraties ervoor dat het eiland nog mooier wordt en net wat meer die typische industriële uitstraling krijgt. Tegelijkertijd is de hoeveelheid toevoegingen beperkt en hadden we toch gehoopt op iets meer.