Doorgaan naar artikel
Patrick van Meijl
Patrick van Meijl
Redacteur
Profiel

Conclusie

Desperados 3 is de beste real-time stealth-game van het moment en gaat fans van de serie of het genre vele uren plezier geven.

De Desperados-serie heeft al sinds 2007 geen nieuwe game gehad en dat was zelfs een spin-off en geen main game. Na dertien jaar zijn de verwachtingen voor Desperados 3 dus vrij hoog en aangezien er al een tijd geen grote stealthy real-time strategiegame is verschenen, verwachten fans van het genre ook wel wat. Wij zijn flink aan de slag gegaan met de nieuwe titel van Mimimi Games en kunnen alvast verklappen dat fans niet teleurgesteld worden.

Desperados 3 speelt zich af in het Wilde Westen en vertelt het verhaal van het ontstaan van de hoofdpersoon van de serie: John Cooper. Je speelt met hem en vier andere personages gedurende de game terwijl een klassiek wraakverhaal zich ontvouwt. Tijdens dit verhaal bezoek je verschillende locaties, van moerassen tot woestijndorpen en van Colorado tot New Mexico. Deze locaties zijn lekker gevarieerd, bieden nieuwe gameplay-elementen en zien er mooi en vrij kleurrijk uit. Je kijkt altijd met een vogelperspectief naar de map waarop je speelt en alle leuke details en variatie is daardoor goed zichtbaar. De personages hebben allemaal een eigen persoonlijkheid en leuke onderlinge gesprekjes. Zo voelt het echt als een groep die een band opbouwt in plaats van een paar mensen die gewoon bij elkaar geplakt zijn.

Je speelt met een aantal van deze personages of met allemaal. De missies bestaan, naast de introductie-levels, uit een vrij grote map waar je steeds andere doelstellingen hebt. De ene keer zul je iets moeten stelen en de andere keer specifieke personen omleggen. Het sterkste punt van Desperados 3 is de complete vrijheid die je krijgt in de aanpak van deze missies. Zo zijn er altijd verschillende paden die je kunt nemen en hebben je personages allemaal verschillende vaardigheden waardoor ze sterk of juist zwak zijn in bepaalde situaties. Zo heb je een lompe gast genaamd Hector, die niet stilletjes een lijk weg kan slepen, maar wel de sterkste vijanden met zijn bijl neer kan halen, terwijl McCoy met zijn sluipschutterpistool vijanden van bijna de andere kant van de map neer kan halen.

Een ander erg sterk punt is de moeilijkheid. Het spel moedigt vanaf het eerste moment al aan om regelmatig te quicksaven omdat iedere actie die je doet, kan leiden tot de dood van een van je teamgenoten en een gefaalde missie. Er zit zelfs een optie in het spel om je te waarschuwen als je een tijdje niet opgeslagen hebt en deze staat standaard aan. Dit is maar goed ook, want het spel is moeilijk. Zelfs op de makkelijkste moeilijkheidsgraden resulteert een guns blazing-aanpak bijna altijd in een gefaalde missie. Je moet iedere stap tactisch plannen: van bosje naar bosje bewegen, op welk moment je een vijand neerhaalt, wie van je personages je waarheen stuurt en nog veel meer.

Gelukkig helpt het spel je wel doordat je de tijd kunt pauzeren en één actie per persoon in kunt plannen. Hier komen ook de mooiste momenten uit voort aangezien je tegelijkertijd met verschillende personages een groepje vijanden kunt uitschakelen zodat ze nooit het alarm kunnen laten afgaan. Het zal dus vaak gebeuren dat je een kwartier lang verschillende manieren aan het proberen bent en een paar keer doodgaat, alvorens je een groepje eindelijk uit kunt schakelen, maar dat voelt dan wel onwijs bevredigend. Doordat je beter wordt en de omgevingen continu veranderen en nieuwe opties bieden, blijft het spel ook leuk voor de gehele reguliere speelduur van dertig tot vijftig uur.

Desperados 3 is een fantastische real-time stealth-game waar fans van de serie en het genre zich onwijs mee gaan vermaken. Je moet geduld hebben om de perfecte aanpak te plannen en leren, maar als deze eenmaal tot uitvoer komt, is het zo onwijs bevredigend dat het het allemaal waard was. Het helpt wel dat tijdens je nadenksessies je naar de mooie omgevingen kunt kijken of naar de leuke interacties tussen de personages kunt luisteren. Uiteindelijk ben je wel even zoet met de game en zul je je geen moment vervelen. En als je klaar bent met je eerste playthrough, dan zijn er nog genoeg extra uitdagingen om te voltooien.

Voor deze review speelden we Desperados 3 op pc. De game is verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc.