Doorgaan naar artikel
Stefan Manenschijn
Stefan Manenschijn
Filmredactiemanager
Profiel

Conclusie

Het is leuk om de beelden van vroeger nog eens te aanschouwen en te zien hoe het er bij het eerste grote, meerdaagse festival in Nederland aan toe ging.

Helaas moeten we het deze zomer zonder festivals doen. Geen Lowlands, geen Pinkpop, geen Best Kept Secret en ga zo maar door. Erg jammer voor wie graag naar deze evenementen gaat en we kunnen alleen maar hopen dat het volgende zomer allemaal wel weer kan. Inmiddels zijn er dusdanig veel festivals dat het nog moeilijk is om door de bomen het bos te zien, maar wie weet eigenlijk dat dit soort grootschalige evenementen voor Nederland in 1970 al begon met het Holland Pop Festival? Om ons geheugen op te frissen en toch ook nog een beetje het festivalgevoel te krijgen, kun je vanaf komende week Stamping Ground zien in de bioscoop en bij Pathé Thuis. Wij checken voor je of deze concertfilm de moeite waard is.

Stamping Ground is een echte concertfilm. Verwacht dus geen lange interviews met artiesten en organisatoren en ook geen terugblikken met de hoofdrolspelers van toen. Het is een registratie van het evenement en het is vooral leuk om te zien wat de verschillen waren, maar ook dat er nog een hoop zaken redelijk hetzelfde gaan.

Stamping Ground Foto: M&N Film Distribution

De moraal destijds was wel wat losser dan tegenwoordig. Een naakt lichaam meer of minder keek niemand van op en ten opzichte van de strenge regels van tegenwoordig is het bijzonder om te zien hoe losjes het eraan toeging. Waterpijp roken, naaktzwemmen en dat soort taferelen zullen we tegenwoordig niet meer zien.

Ook is het grappig om te zien dat ook nog veel dingen vergelijkbaar zijn met nu. Denk daarbij aan de camping, maar ook de eettentjes met de drommen mensen ervoor die allemaal hun best doen om als eerstvolgende aan de beurt te zijn. Daarnaast krijg je ook korte muzikale intermezzo’s en livebeelden van ondermeer Pink Floyd, Santana en Jefferson Airplane.

Voor wie geïnteresseerd is in het ontstaan van de festivalcultuur in Nederland, is het erg tof om de beelden van vroeger eens te zien. De film kijkt lekker weg en blijft nergens te lang stilstaan. Daarnaast duurt het met 1,5 uur ook zeker niet te lang.

Ben je na het lezen van deze recensie geïnteresseerd geraakt, doe dan ook vooral mee met de prijsvraag waarbij we vijf vouchers weggeven om deze film via Pathé Thuis te kunnen zien.