Doorgaan naar artikel
Patrick van Meijl
Patrick van Meijl
Redacteur
Profiel

Conclusie

DiRT 5 lijkt een erg tof rally-racespel te worden voor zowel fans als nieuwkomers. De graphics zijn prachtig en de gameplay gevarieerd en leuk. Wij kunnen niet wachten om met meer van DiRT 5 aan de slag te gaan.

Vanaf oktober kunnen we aan de slag met alweer het achtste deel van de DiRT-serie: DiRT 5. Van Codemasters kregen we een presentatie over wat het spel in gaat houden, waarbij duidelijk werd dat er onwijs veel locaties, voertuigen en gamemodi inzitten. Daarna zijn we aan de slag gegaan met de eerste echte demo-versie, waardoor we een goede eerste impressie hebben en je graag vertellen of de hype kan beginnen.

In de demo zijn vier verschillende races beschikbaar. Dit is niet heel veel, maar genoeg om een eerste indruk te krijgen van de variatie qua locaties, voertuigen en soorten races. Zo hebben we geracet in Noorwegen, China, Brazilië en de Verenigde Staten. Deze locaties zien er allemaal prachtig uit. Vooral de omgevingen stelen de show en met de mooie lichteffecten eroverheen, waan je je in een waar paradijs. Ook merk je duidelijk dat je in andere landen racet. Zo is het in Arizona in de Verenigde Staten droog en zanderig, terwijl het in Brazilië nat en tropisch is.

Naast de locaties zijn ook de soorten races erg gevarieerd. Zo heb je natuurlijk een aantal klassieke rally-races, maar kun je ook aan de slag met ultra-lichte voertuigen of juist lompe auto’s die de moeilijkste terreinen aankunnen. Elke soort voertuig vraagt een andere soort besturing en aanpak. Zo driften de lichte voertuigen negentig procent van de race terwijl je de lompe auto’s soms bijna stil moeten zetten om een scherpe bocht door te komen. Dit houdt je lekker alert en zorgt ervoor dat niet iedere race hetzelfde is.

dirt 5

De gameplay is verder sowieso dik in orde. De besturing voelt precies en elke kleine aanraking van een pookje op je controller is merkbaar op het scherm. Tegelijkertijd is het vrij gemakkelijk om op te pakken en waren we niet uren bezig met de besturing precies goed krijgen. “Easy to learn, hard to master” lijkt het credo te worden, waardoor DiRT 5 wellicht interessant wordt voor zowel fans van de serie als nieuwkomers. De tegenstanders waren prima, maar duidelijk nog niet helemaal af. Zo waren de races soms wat te makkelijk en de tegenstanders net wat te voorspelbaar. Gelukkig is er nog genoeg tijd dit te verbeteren alvorens de release.

Na een aantal keer de vier races gedaan te hebben, zijn we erg enthousiast geworden. Onze ogen waren continu onder de indruk van de omgevingen, voertuigen en banen, terwijl onze handen ons voertuig onder controle hielden. Helaas waren het maar vier races, want we kunnen niet wachten om verder aan de slag te gaan met DiRT 5.

Voor deze preview speelden we DiRT 5 op pc. De game komt 9 oktober uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc. Op een later moment zal het spel ook uitkomen voor next-gen consoles.