Doorgaan naar artikel
Rutger Engel
Rutger Engel
Hoofdredacteur
Profiel

Conclusie

De Anno History Collection is een prima bundel van een van de betere RTS-citybuilders die bestaat. Wel ligt de prijs veel te hoog voor wat je ervoor krijgt, waardoor het lastig iedereen aan te raden is.

In 2018 kreeg de geliefde The Settlers-reeks een “port” naar moderne pc’s in de vorm van The Settlers History Collection. Nu is het ook de beurt aan een andere strategiereeks van Ubisoft met de Anno History Collection.

We kunnen eigenlijk vrij kort zijn over de Anno History Collection. Het is geen remaster met vernieuwde 3D-modellen en aanpassingen om de gameplay wat te moderniseren. Het voelt meer als een “port”, een manier om oude games die gemaakt waren voor oude pc’s gemakkelijk op moderne pc’s te kunnen spelen.

En dat doet het prima. Je kan Anno 1602Anno 1503, Anno 1701 en tot slot Anno 1404 spelen. Alle games komen met de bijbehorende uitbreidingen. De verbeteringen zijn dat je het spel kan spelen met 4K-resolutie en een ongelimiteerde framerate en er zijn online-mogelijkheden via Uplay. Verder heeft de besturing nog een lichte update gekregen zodat je kan kiezen of je bijvoorbeeld de linker- of rechtermuisknop voor dingen wilt gebruiken. Het is allemaal vrij standaard en minimaal. Daarmee lopen we toch een beetje tegen hetzelfde punt aan als bij de The Settlers History Collection. €39,99 is vrij veel geld voor zo’n simpele port. Je kan alle games los vinden voor hetzelfde platform (pc) voor heel veel minder geld en in feite betaal je alleen een boel extra om op een hogere resolutie en online te kunnen spelen.

Anno 1602 History Edition

Dat gezegd hebbende, zijn er ook positieve kanten. Echt oude games op pc willen spelen kan soms leiden tot het moeten gebruiken van onofficiële patches en een compatibiliteitsmodus. Heb je daar allemaal geen zin in en ben je toch benieuwd naar wat Anno te bieden heeft, dan is het een prima bundel die het erg gemakkelijk voor je maakt.

En Anno is een heerlijke reeks die tijdloos is. Het maakt niet uit of je het oudste of het nieuwste spel van de bundel speelt: als dit je genre is, vermaak je je er hoe dan ook wel mee. Nieuwe eilanden ontdekken, kijken wat voor grondstoffen er zijn en vervolgens besluiten of je daar wel of niet een nederzetting wilt beginnen om die vervolgens langzaam op te bouwen: het blijft een fantastische ervaring.

Hou je van citybuilders en/of strategiespellen en heb je geen zin in gedoe om gedateerde spellen proberen te spelen op pc? Is geld geen al te groot punt? Dan is de Anno History Collection zeker voor jou. Vind je het vervolgens erg tof, dan kan je later altijd nog met het nieuwere Anno 1800 aan de slag. Voor de rest van ons is het beter om te wachten op een voordeligere aanbieding.

De Anno History Collection is exclusief beschikbaar op pc.