Doorgaan naar artikel
Johan van de Westerlo
Johan van de Westerlo
Techredactiemanager
Profiel

Conclusie

CrossfireX is een game die bekent aanvoelt bij spelers die weleens Counter Strike hebben gespeeld. De game is namelijk op eenzelfde wijze opgezet, althans als je de classic-modus speelt, maar ook de modern-modus heeft veel trekjes van deze welbekende titel. Gezien het een free-to-play game is en beschikbaar voor console is het zeker een game die het proberen waard is

De releasedatum is nog niet bekend, maar voor de eerste kennismaking hebben we de gesloten beta van CrossfireX gespeeld. De game is nog volop in ontwikkeling, maar met de beta krijgen we een goed beeld van wat we mogen verwachten bij de release. Wil je weten wat wij ervan vonden? Lees dan de preview.

Crossfire is een game die niet echt bekend is in onder andere Europa. De shooter is voornamelijk erg populair in Azië en kent ruim 650 miljoen geregistreerde spelers. De release vond plaats in 2007 en is daarmee al ruim 13 jaar oud. De opzet is vrij simpel voor zowel de graphics als de gameplay. Dit maakt de titel ook zo populair omdat de systeemvereisten hierdoor niet al te hoog hoeven zijn. Met CrossfireX proberen ze de Westerse wereld te veroveren door de shooter naar de console te brengen en in dit geval specifiek voor de Xbox One. Of de titel ook naar de pc zal komen is helaas niet bekend. Er zal uiteindelijk zowel een multiplayer als een singleplayer aanwezig zijn in deze gratis te spelen game. Wellicht zullen de meeste toch voor de online-ervaring gaan waarin je ook kunt kiezen uit verschillende modi.

CrossfireX

CrossfireX is een tactische shooter waarbij twee teams het tegen elkaar opnemen om aangegeven punten op de map te veroveren of te vernietigen. In de beta kregen we de toegang tot een drietal multiplayer-modi. Eén van die beschikbare opties is de Classic-modus. Vanaf de eerste minuut valt op dat de shooter bijzonder veel weg heeft van Counter Strike, dat in begin 2000 immens populair was. De speler begint met een standaard uitrusting, maar kan dit aan het begin van de ronde inruilen voor een andere. Het meest opvallende aan deze modus is dat er vrijwel geen “aim down sight” aanwezig is, behalve bij het sluipschuttersgeweer. Dit houdt in dat je bij het schieten niet kunt inzoomen. Ook is het niet mogelijk om te sprinten, iets wat veelal wordt gebruikt in de meeste shooters. Het ontbreken van sprinten zal wel even wennen zijn en vereist ook een andere speelstijl.

CrossfireX

Een ander onderdeel in deze modus zorgt ook voor een andere speelstijl. Je krijgt namelijk maar één leven per ronde. Dit houdt in dat wanneer je dood gaat je moet wachten tot de ronde voorbij is. Het zorgt er tevens voor dat de rest van je team het lastiger krijgt als ze in de minderheid zijn. In een andere spelvorm is het aanvallende team voorzien van speciale pakken die je onzichtbaar maken. Maar wanneer je veel beweegt zal je uitrusting minder goed werken en ben je steeds beter zichtbaar. Ook kunnen de verdedigers je traceren door goed te luisteren. Onder andere je uitrusting maakt ademend geluid waardoor ze je kunnen vinden en kunnen uitschakelen. Het is een leuke en verrassende spelvorm wat een totaal andere speelstijl verwacht van de spelers. Het zorgt tevens voor spannende en verrassende aanvallen.

CrossfireX

Ben je toch meer van de moderne shooters waarbij sprinten en het inzoomen bij het schieten aanwezig zijn? Dan is de Modern-modus wellicht meer iets voor jou. Hierin nemen wederom twee teams het tegen elkaar op om aangegeven punten op de map te veroveren en te verdedigen. Echter, heb je nu ook de mogelijkheid om te sprinten en om je vizier te gebruiken om beter te richten. Er is vooralsnog maar één map beschikbaar, maar bij de release zullen er meerdere maps aanwezig zijn.

CrossfireX

Wat de besturing betreft is dit vrij standaard en minimaal, vooral in de Classic-modus waarbij je niet hoeft in te zoomen en te sprinten. Wat niet erg prettig werkt is het hoofdmenu. De ontwikkelaars hebben ervoor gekozen om een muiscursor over het scherm te laten bewegen met behulp van de linkerstick op je controller. Dit loopt niet erg soepel gezien je weleens van de ene kant van het scherm naar de andere kant moet gaan. Hopelijk gaan ze dit in de uiteindelijke release verbeteren of vervangen voor het gebruik zonder muiscursor. Het lijkt nu teveel op een pc-game op de console. Grafisch gezien is wel duidelijk dat de game populair is in Azië. Dit is terug te zien aan sommige effecten wanneer je bijvoorbeeld met de zip-line afdaalt in de Modern-modus. Verder ziet het er niet bijzonder goed uit, maar voor een free-to-play is het meer dan voldoende. CrossfireX brengt nostalgische gevoelens naar boven voor wie veel in de weer is geweest met Counter Strike en we kunnen niet wachten totdat we aan de slag kunnen met de volledige game.