Doorgaan naar artikel
Johan van de Westerlo
Johan van de Westerlo
Techredactiemanager
Profiel

Conclusie

De Logitech G915 TKL is mogelijk niet voor iedereen weggelegd, maar kan voor specifieke doelen uitermate goed worden ingezet. Dit komt voornamelijk door de brede connectiemogelijkheden, maar ook door zijn compactheid en vooral ook erg stevige bouw. Helaas is de prijs wat aan de hoge kant.

Hardware-gigant Logitech draait al jarenlang mee als het gaat om randapparatuur voor je computer. Hun assortiment bestaat onder andere uit muizen, toetsenborden, headsets, controllers, webcams en nog veel meer. Ze hebben ook al flink wat jaren een gamingdivisie onder de Logitech G-vleugel. Hieronder wordt gaminghardware uitgebracht waaronder de nieuwe Logitech G915 TKL, een compact draadloos toetsenbord.

De relatief kleine doos laat al gauw zien dat dit model een stuk compacter is dan dat je wellicht gewend bent van eigenlijk elk toetsenbord. Dit komt mede doordat de numpad aan de rechterkant is weggehaald. Ook de welbekende M-knoppen, die bij Logitech G-toetsenborden veelal aan de linkerkant zijn geplaatst, zijn verwijderd. Deze macroknoppen kunnen worden geprogrammeerd om verschillende acties of profielen uit te voeren. Deze zijn nu heel slim geplaatst onder de F1 tot en met de F4-knoppen. Zo heeft deze knop een dubbele functie, wat je ook vaak ziet bij laptops, maar bespaar je de ruimte van een extra fysieke knop. Dit alles maakt de G915 TKL bijzonder compact. Wat ook direct opvalt is het gewicht en de degelijkheid van het toetsenbord. Dit komt mede door de geborsteld metalen behuizing. Dit zorgt niet alleen voor extra stevigheid, maar door het gewicht zal het toetsenbord ook niet snel verplaatsen wanneer je intensief aan het gamen bent.

Logitech G915 TKL

Wat verder ook opvalt zijn de vrij platte toetsen. Waarbij de standaard toetsenborden veelal vrij hoge knoppen heeft, is dit bij de Logitech G915 TKL niet het geval. Ze liggen erg laag boven het oppervlak, maar hebben toch een duidelijke mechanische schakelaar er onder zitten. Het toetsenbord is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen waarvan enkel de mechanische schakelaars het onderscheid maken. Er wordt gebruik gemaakt van Logitech’s eigen schakelaars waarmee het toetsenbord verkrijgbaar is met GL-Clicky-, GL- Tactile- of GL-Lineair-schakelaars. De laatstgenoemde lijkt het meest op de standaard toetsenborden. Het is enkel een voelbare, maar toch vloeiende toetsaanslag waarbij het geluid, in tegenstelling tot de andere schakelaars, minimaal is. Dit is fijn wanneer je het toetsenbord voor langere tijd gebruikt wanneer er ook andere personen in de buurt zijn. Het tikkende geluid wordt namelijk niet door iedereen als prettig ervaren. De CL-Tactile komt hier net boven met een voelbare tegendruk en maakt hierdoor ook iets meer geluid. De GL-Clicky heeft zijn naam te danken aan het klikgeluid en heeft ook een duidelijke voelbare tegendruk waar je de toets doorheen moet drukken.

Logitech G915 TKL

De Logitech G915 TKL wordt standaard geleverd met een USB-kabel en een draadloze dongel. Het toetsenbord is namelijk volledig draadloos te gebruiken. Nu is draadloze randapparatuur voor veel gamers vaak niet de gewenste hardware, maar middels de LIGHTSPEED-technologie is de reactietijd maar liefst 1ms. Dit zorgt ervoor dat er geen vertraging optreed tijdens het gamen. Je hebt uiteraard ook altijd de mogelijkheid om hem bekabeld te gebruiken. Een andere leuke feature is dat hij ook middels Bluetooth verbonden kan worden. Hiervoor heb je zowel de kabel als de dongel niet nodig. Je dient de kabel enkel aan te sluiten wanneer de ingebouwde accu leeg is. Dit maakt het toetsenbord geschikt voor vrijwel elke situatie en elke werkplek en kan je zelfs koppelen met meerdere apparaten. De G915 TKL is net als veel andere gaminghardware voorzien van RGB-verlichting onder de knoppen. Deze verlichting kan overigens naar wens worden aangepast en zijn er maar liefst 16 miljoen verschillende kleuren beschikbaar. Door middel van de synchronisatiemogelijkheid kan je deze combineren met andere Logitech gaminghardware zodat ze allemaal dezelfde kleur gebruiken.

Helaas is de Logitech G915 TKL niet het goedkoopste toetsenbord. Voor de adviesprijs van €229 is hij zelfs vrij prijzig te noemen. Desalniettemin krijg je hiervoor wel een bijzonder stevig en volledig functioneel gamingtoetsenbord voor terug. Dit in combinatie met de ruime connectiemogelijkheden en het kleine formaat maakt dit voor wellicht voor veel gamers een prima toetsenbord. Vooral wanneer ze regelmatig een LAN-party bezoeken is een compact en vooral stevig toetsenbord wel bijzonder fijn.