Doorgaan naar artikel
Thom van den Hork
Thom van den Hork
Hoofdredacteur / Lead Developer
Profiel

Conclusie

De Skullcandy Indy Fuel-oordopjes leveren prima kwaliteit voor een relatief lage prijs. Ze zijn stijlvol en subtiel en eenvoudig aan te sluiten. De bediening vereist wel enige oefening en kan soms ongewenste resultaten opleveren.

Apple deed veel stof opwaaien met de introductie van de AirPods. Het duurde niet lang of social media stond vol met foto’s van mensen met tandenborstels in hun oren en wat nog meer. Zoals altijd moet iedereen wennen aan het iets nieuws en inmiddels kun je niet meer om je heenkijken of je ziet wel iemand met AirPods of iets wat daarop lijkt. In die laatste categorie vallen de Skullcandy Indy Fuel-oordopjes en wij hebben ze uitvoerig voor jullie getest.

De Indy Fuel-oortjes komen in een kleine verpakking waarin een nog kleinere opbergdoos zit met, je raadt het nooit, nog kleinere oortjes. Voor de rest zit er nog een kabeltje bij, een handleiding en dopjes in verschillende formaten, maar dat is het dan ook. Het geeft precies aan waar deze dopjes voor staan: simpel, strak en eenvoudig. Het aansluiten is een fluitje van een cent, zeker wanneer je bekend bent met het aansluiten van Bluetooth-apparatuur.

De oordopjes zijn enorm licht en je hebt bijna niet het gevoel dat je ze draagt en zo wil je het ook graag hebben. Wanneer ze in je oren zitten, ziet het er niet vreemd uit. Ze zijn lekker klein en subtiel en lijken totaal niet op opzetborstels voor een elektrische tandenborstel. Ook zitten ze goed strak in je oren en zullen ze er niet zo snel uitvallen. Het zorgt er ook voor dat je weinig last hebt van omgevingsgeluiden. Mocht je wel de omgeving willen horen, dan kun je de ambient-modus activeren via de dopjes zelf of de app, waardoor het geluid van buiten wel te horen is. Dit is vooral handig op de fiets, tijdens het wandelen of op kantoor. De ambient-modus werkt prima en het activeren daarvan gaat gelukkig niet ten koste van de kwaliteit van het geluid.

Nu we het toch over het geluid hebben, dat is prima, zeker gezien de prijs van nog geen € 100,-. Het is niet het meest heldere geluid dat je ooit hebt gehoord, maar het is prettig aan je oren en ook de diepe bass die kenmerkend is voor Skullcandy, is aanwezig. Mocht je de oortjes ook gebruiken voor het kijken van een film of het luisteren naar een podcast, dan kun je de daarvoor gemaakte preset activeren. Helaas kan dat alleen via de dopjes zelf en niet via de Skullcandy-app. Die kun je eigenlijk alleen gebruiken om te zien welke preset op dat moment actief is. De preset voor de podcast leek het meest invloed te hebben en resulteerde in heldere en harde stemmen. Het verschil tussen film en muziek is minimaal, maar we hebben de film-stand eigenlijk alleen gebruikt om een aflevering van Brooklyn Nine-Nine te kijken en niet een actiefilm vol met explosies en andere geluidseffecten.

Wij zijn dus enorm tevreden over de Skullcandy Indy Fuel, maar hebben toch wat kleine minpuntjes die we willen benoemen. De bediening van deze oordopjes gaat via het Skullcandy-logo aan de zijkant. In de handleiding vind je een uitleg welke combinatie je moet gebruiken voor welke functie. Het activeren van een andere preset is bijvoorbeeld 3x indrukken en bij de laatste vasthouden. Helaas gaat dit niet altijd even goed en wil het weleens voorkomen dat je een keer te veel of een keer te weinig drukt. Het vormt ook een probleem wanneer je de oordopjes wat dieper in je oor probeert te drukken. Het kan zomaar zijn dat je hierdoor het volgende nummer aanzet of het volume aanpast. Het zal een kwestie van wennen zijn, maar het is ook iets dat niet in je systeem zit en je dus snel vergeet. Daarnaast is het vreemd dat je een preset niet kunt activeren via de app, maar de ambient-modus wel.

Al met al zijn de Skullcandy Indy Fuel-oortjes een prima investering voor iedereen die geen € 150,- wil uitgeven voor Apple AirPods. Ook hebben die als nadeel dat het one size fits all is. Deze oordopjes zijn passend te maken en dat is vooral handig voor mensen met wat kleinere of juist grotere oren. Ze zien er stijlvol uit en vallen eigenlijk bijna niet op en dat is wat je graag wilt hebben, waarschijnlijk. Het geluid is prima, maar duurdere oordopjes zullen ongetwijfeld beter geluid leveren. Alleen op de bediening valt iets aan te merken, maar dat kan natuurlijk ook gewoon een kwestie van gewenning zijn.