Doorgaan naar artikel
Jeffry van Geel
Jeffry van Geel
Algemeen manager / Redacteur
Profiel

Paper Mario: The Origami King verschijnt over iets meer dan een week in de winkels, exclusief voor de Nintendo Switch. Wij mochten al met het spel aan de slag en delen in deze preview graag met jullie wat we er tot nu toe van vinden.

Waar in de reguliere Mario-games het vooral Bowser is die op jacht is naar Princess Peach of de Mushroom Kingdom, is dat in de Paper Mario-reeks geregeld anders. En dat is ook dit keer het geval. Olly, The Origami King, is op zoek naar een eigen koninkrijk en die van Princess Peach is daar in zijn ogen uitermate geschikt voor. De keuze voor Olly als grote slechterik in plaats van Bowser voelt verfrissend en vernieuwend. Dat betekent overigens niet dat Bowser helemaal niet in het verhaal voorkomt.

Paper Mario: The Origami King

Je gaat op avontuur samen met Olivia. Zij is de zus van de kwaadaardige Origami King, maar is verder alles wat hij niet is. Ze helpt dan ook constant daar waar het nodig is. Omdat Olly het niet alleen op Mario heeft voorzien, maar ook op het volledige leger van Bowser, zijn zijn troepen juist jouw bondgenoot in het spel. Dit zorgt voor vernieuwende puzzels en zelfs voor vriendschappen die anders nooit mogelijk waren geweest.

De gameplay van Paper Mario is anders dan in gewone Super Mario-games. In Paper Mario: The Origami King ga je op zoek naar het uiteinde van een aantal linten, die beschermd worden door een eindbaas. Meer dan ooit heeft Nintendo ervoor gekozen om eindbazen te gebruiken die passen bij het thema. En dat thema is niet alleen origami, maar ook papier (Paper Mario). De eerste eindbaas die je tegenkomt is een doos kleurpotloden, de tweede een bol elastieken. Beide de natuurlijke vijanden van papier. En alhoewel we nog niet verder zijn, hebben we in de trailer gezien dat dit thema in ieder geval (deels) wordt doorgetrokken. Het is een keuze die het spel echt goed doet. Het zijn geen klassieke Mario-eindbazen, maar voelen wel als slechteriken die er alles aan doen om Mario en zijn vrienden dwars te zitten.

Paper Mario: The Origami King

Voor je bij de eindbazen bent, moet je de weg vinden door verschillende werelden. Onderweg zul je vele puzzels moeten oplossen en vijanden moeten verslaan. Dit laatste kent een aantal grote veranderingen in vergelijking met eerdere delen. Je staat in het midden van vier draaischijven en de vijanden zijn verdeeld over deze schijven. Door ze op de juiste manier bij elkaar te zetten krijg je een aanvalsbonus en kun je de vijanden makkelijker verslaan. In het begin is deze nieuwe manier van vechten even wennen, maar als je verder komt zal ieder gevecht als een losse puzzel voelen, wat de gameplay zeker versterkt.

Zoals gezegd bestaat een groot gedeelte van het spel ook uit het oplossen van puzzels. En dit kan op allerlei manieren. Van het ruilen van voorwerpen tussen verschillende personages om een voorwerp vrij te spelen, tot het praten met de vele personages om informatie los te krijgen over een verborgen locatie. Er zitten zelfs legpuzzels in het spel waarbij je een puzzel in elkaar moet leggen. De afwisseling hierin is goed en geeft spelers geen moment het gevoel dat de game in herhaling valt.

Of Paper Mario: The Origami King zo goed blijft weten we nog niet, maar tot nu toe belooft het een echt goede game te zijn. Houd NWTV in de gaten als je benieuwd bent naar het uiteindelijke oordeel! Deze delen we natuurlijk met jullie in de review.