Doorgaan naar artikel
Rutger Engel
Rutger Engel
Hoofdredacteur
Profiel

Conclusie

De AOC AG273QZ is een van de weinige 27 inch monitors met 240Hz en 1440p. Hij biedt uitstekende beeldkwaliteit, op de iets mindere kleuren na, en de responstijd is goed laag. Het design is, zoals altijd met AOC-monitors, strak en stevig.

Er zijn maar heel weinig monitors beschikbaar die een combinatie bieden van een grootte van 27 inch, een refreshrate van 240Hz en een resolutie van 2560×1440. Gelukkig kan AOC zich nu bij dit handjevol voegen met de AOC AG273QZ en je weet al dat dit merk garant staat voor kwaliteit.

De combinatie van de hoge resolutie, refreshrate en grootte zorgt ervoor dat dit een monitor is voor de mensen die het meeste uit hun gaming-setup willen halen. Je moet dan ook een flink beest van een pc hebben om er met volle teugen van te kunnen genieten. Maar heb je dat allemaal in huis, dan is het ook echt een genot.

Je zal dit beeldscherm niet snel in huis halen als het niet voor gamen is, dus laten we het daar dan ook over hebben.

AOC AG273QZ zijkant

Het type paneel is het onderdeel waar de beste en minste kwaliteiten van het beeldscherm naar boven komen. Het betreft namelijk een TN-paneel, in tegenstelling tot het veel voorkomende IPS-paneel. Dit maakt met name uit voor de responstijd, refreshrate en de beeldkwaliteit. We zullen alle drie de punten een voor een bespreken.

Om te beginnen is de responstijd bijzonder laag en zal deze voor niemand een probleem vormen. Opvallend is wel dat de responstijd iets omhoog schiet wanneer je bijvoorbeeld een console aansluit die op 60Hz werkt. Nu zal je deze monitor vooral aanschaffen voor pc-gaming, maar het is iets om rekening mee te houden. Om hier wat context bij te geven: de gemiddelde gamer zal het absoluut niet merken als de responstijd een klein beetje hoger is met een console in plaats van een pc, maar als je bijvoorbeeld vechtspellen heel serieus speelt, waarbij je tot op de frame nauwkeurig je inputs moet timen, kan het soms net vervelend zijn.

De refreshrate is zoals gezegd 240Hz. Hier valt niet zoveel over te zeggen. Je moet een erg krachtige pc hebben om games op hoge kwaliteit te kunnen spelen én 240fps aan te tikken. Lukt dat wel, dan is het een genot om naar te kijken. Het voelt weer nét wat vloeiender aan dan 144hz, maar verwacht niet zo’n groot verschil als de stap van 60Hz naar 144Hz.

De beeldkwaliteit is echter iets waar een TN-paneel zoals gewoonlijk wat meer last heeft dan het IPS-paneel. De helderheid van de kleuren valt om eerlijk te zijn wat tegen, al helemaal als je jarenlang gebruik hebt gemaakt van IPS-panelen. Verder is het allemaal wel goed scherp, of je nou op 60fps of 240fps speelt met een resolutie van 1440p en dat is prijswaardig.

AOC AG273QZ achterkant

Het design is verder tiptop in orde. Het uiterlijk is vergelijkbaar met veel andere AGON-beeldschermen, met een dikkere onderrand voor het logo en nauwelijks randen aan de zijkanten en de bovenkant. Het valt wel op dat de voet waarop de monitor rust vrij groot is en vrij ver voor en achter de monitor uitsteekt. Het ziet er erg fraai uit, maar het is iets om op te letten als je niet zoveel ruimte op je bureau hebt. Een leuke, maar rare feature is dat je de ring op de achterkant van het scherm met RGB-verlichting aan kan passen. Je moet wel een hele specifieke setup hebben wil je hier daadwerkelijk iets van kunnen zien. Verder heb je aan beide zijkanten van het scherm een haak die je uit kan trekken om je koptelefoon aan op te hangen.

De AOC AG273QZ is een van de weinige beeldschermen beschikbaar met een refreshrate van 244Hz, een resolutie van 1440p en een grootte van 17 inch. Daarom zijn we blij om te kunnen zeggen dat hij absoluut niet teleurstelt. Ben je op zoek naar een beeldscherm met deze eisen, geef de AG273QZ dan zeker een kans. Hij is bijzonder prettig in het dagelijkse gebruik en wij kunnen na enkele weken uitvoerig getest te hebben, moeilijk meer zonder. Je moet wel wat diep in de buidel tasten (zoals verwacht voor deze specificaties) en iets mindere kleuren op de koop toenemen gezien het om een TN-paneel gaat.