Doorgaan naar artikel
Johan van de Westerlo
Johan van de Westerlo
Techredactiemanager
Profiel

De oudere gamers onder ons kennen wellicht nog wel de Atari 2600-spelcomputer waarmee je middels flinke cartridges een spelletje kon spelen. De spelcomputer was vooral in de jaren 80 erg populair. Vorig jaar werd aangegeven dat er nieuw leven in de console werd geblazen. De vernieuwde versie zou daarmee een hedendaagse interface krijgen, maar nog wel het nostalgische gevoel met zich meedragen. Na lang wachten is nu ook eindelijk de Atari VCS 800-releasedatum bekend.

De komst van de console werd enthousiast ontvangen en het project werd massaal financieel gesteund. Deze fans die een bijdrage hebben geleverd zullen daarbij de console ook eerder ontvangen. Vooralsnog was de Atari VCS 800 enkel via de website van Atari te bestellen of via Gamestop en Wallmart. Via de laatst genoemde is nu ook bekend wanneer de spelcomputer verscheept zal worden. Op de website staat namelijk de datum van 27 november vermeld. Er was wel al eerder aangegeven dat het apparaat dit jaar mogelijk zou verschijnen, maar dit is nooit bevestigd. Het ziet er naar uit dat er eind dit jaar naast de PlayStation 5 en Xbox Series X nog een console bij komt. Nu zal de verkoop wellicht niet zo hard lopen, maar zullen vooral de fans de oude herinneringen willen herbeleven en nieuwe herinneringen willen maken met modernere titels die ook op de VCS 800 speelbaar zullen zijn.

De Atari VCS 800 is met de adviesprijs van $389 overigens geen goedkoop model, maar hiervoor krijg je wel een stukje geschiedenis in handen en de mogelijkheid om zowel oude klassiekers als nieuwere games te spelen. Zo is de spelcomputer voorzien van een eigen Atari-besturingssysteem, maar heeft het ook de mogelijkheid om een sandbox pc-mode te gebruiken. Hierbij kan je de console als soort computer gebruiken en andere games emuleren. Ook het gebruik van pc-randapparatuur zou hierbij mogelijk zijn. Naast de console krijg je overigens twee controllers in het pakket waarvan één klassieke Atari-joystick is en één moderne controller.

Atari VCS 800-releasedatum